Recenzija: Sony Xperia T

Sony je ove godine izbacio pozamašan broj modela smartphone uređaja koji po dizajnu, ali i specifikacijama prilično nalikuju jedan drugome. Istina, u donjem cjenovnom razredu to je do sada bilo uobičajeno, no ovoga puta sličnu situaciju imamo i kod skupljih uređaja. Tako je u proljeće ove godine na naše tržište stigao 4,3-inčni Sony Xperia S, čija je relativno pristupačna i razumna cijena dodatno pridonijela njegovoj popularnosti. Nekoliko mjeseci kasnije, stiže nam i Sony Xperia Ion koji dolazi s vrlo sličnim specifikacijama, ali nešto većim zaslonom od 4,6 inča. Ubrzo nakon toga Sony na tržište izbacuje treći uređaj više klase u jednoj godini, što nas je u određenoj mjeri iznenadilo.

Osnovne karakteristike

– Dimenzije: 129.4 x 67.3 x 9.4 mm

– Masa: 139 grama

– Zaslon: 4,6″ IPS-LCD 1280 x 720 točaka, 323 ppi

– Procesor: Dvojezgreni Krait takta 1,5 GHz na Snapdragon S4 čipsetu

– Grafički procesor: Adreno 225

– RAM: 1 GB

– Interna memorija: 16 GB (dostupno 11 GB)

– Utor za memorijske kartice

– Kamera: 13 MP

– Video kamera: 1080p @ 30 fps

– Operativni sustav: Android 4.0 Ice Cream Sandwich

– Stereo radio s RDS-om

– Baterija: 1850 mAh

Prednosti

– Dizajn
– Zaslon
– Performanse

Nedostaci

– Kamera ispod očekivanja
– Relativno slaba baterija

Dizajn i kućište

U startu treba reći da je Sony Xperia T jedan od najbolje dizajniranih Androida u zadnjih godinu dana. Premda zaobljeni stražnji dio neodoljivo podsjeća na prošlogodišnji model Xperia Arc, ukupan dojam upotpunjuje dvodjelno kućište koje u crno-bijeloj verziji, kakva nam je stigla na test, izgleda posebno atraktivno. Naravno, doživljaj dizajna je individualan, no uvjeren sam da će se većina složiti s konstatacijom da se radi o zaista izvrsnom dizajnu.

Također je bitno kazati da cijeli uređaj uopće ne izgleda glomazno. Dobar dizajn skriva stvarne dimenzije i stvara dojam da je uređaj općenito manji. Ovo doduše govorim iz kuta korisnika Samsunga Galaxy S3, pa je moguće da se radi o subjektivnom dojmu.

S ergonomske strane, Sony Xperia T odlično leži u ruci, no dojam donekle kvari neobičan raspored hardverskih tipki. Naime, tipka za uključivanje, tipka za podešavanje glasnoće i ona za uključivanje kamere smještene su na donjem dijelu desnog boka, što je prvi takav slučaj otkad testiramo mobitele.
Ono što se nalazi na gornjem dijelu jesu vratašca koja skrivaju utore za micro SIM i microSD memorijsku karticu, a nije najjasnije zašto su ti utori morali biti smješteni baš na tom dijelu, jer suprotni bok sadrži samo micro USB utor.

Na poleđini imamo malu izbočinu koja skriva leću kamere, no za razliku od HTC-a One X na kojemu se staklo nalazi na vrhu izbočine, ovdje je ono ipak dovoljno skriveno, što će spriječiti oštećenja.

Premda nije najtanji smartphone na tržištu, Sony Xperia T zahvaljujući svom zaobljenom obliku djeluje elegantno i nadasve atraktivno.

Zaslon

Sony Xperia T dolazi s 4,6-inčnim IPS LCD zaslonom, upotpunjenim Sonyjevom tehnologijom BRAVIA engine koja zahvaljujući posebnom softverskom procesuiranju slike omogućuje kvalitetniji prikaz boja s naglaskom na bolji kontrast.

Kut vidljivosti, preciznost i odaziv na iznimno su visokoj razini, zapravo ništa više ni manje od onoga što smo od jednog top modela i očekivali. HD rezolucija od 1280 x 720 točaka na 4,6 inčnom zaslonu daje gustoću točaka od 323 ppi, što će omogućiti istinsko uživanje u slici i videu.

Kad govorimo o dijagonali, treba reći da je od ukupne površine potrebno oduzeti dimenzije crne trake na dnu zaslona koja sadrži tri virtualne ICS tipke (kao na Galaxy Nexusu), čime nam za rad i prikaz ostaje površina čija dijagonala iznosi 4,3 inča. Ipak, za vrijeme reprodukcije videa, spomenuta se traka povuče i cijelu površinu ostavlja na raspolaganju.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT