Samsung Galaxy Mega 6.3 – Recenzija

Zadnje dvije godine u svijetu smartfona obilježene su rastom njihovih zaslona, a time i njihovih ukupnih dimenzija. Zahvaljujući ovom trendu, pojavila se nova kategorija uređaja koju smo prozvali phabletima, a predstavljaju određenu vrstu križanaca između mobitela i tableta. Prvi phablet, Samsung Galaxy Note, predstavljen je prije točno dvije godine, no s obzirom da su on i njegov nasljednik u međuvremenu od većine korisnika prihvaćeni kao smartfoni, ukazala se potreba da i phableti još malo narastu. Tako ste nedavno mogli pročitati našu recenziju Sonyja Xpera Z Ultra sa 6,4-inčnim zaslonom, a ovoga puta govorimo o Samsunogom predstavniku u ovoj novoj kategoriji čiji zasloni prelaze dijagonalu od 6 inča.

Samsung Galaxy Mega 6.3 je prilično velik komad uređaja, no zbog izvrsne iskoristivosti površine gdje zaslon zauzima maksimalan dio, osjetno je manji od Sonyjeve Ultre. S druge strane, Galaxy Mega ne slijedi trend u kojem najveći uređaj mora imati najbolje specifikacije i to ga čini dostupnim širem krugu kupaca kojima je veliki zaslon prioritet.

S Galaxy Megom 6.3 smo se družili proteklih desetak dana, a kako nas se dojmio pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 167.6 x 88 x 8mm

Masa: 199 grama

Zaslon: 6,3” TFT LCD 1280 x 720, 233 ppi

SoC: Qualcomm Snapdragon 400

CPU: 2x Krait na taktu 1,7 GHz

GPU: Adreno 305

RAM: 1,5 GB

Interna memorija: 8 GB

Utor za memorijske kartice: microSD

Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, WiFi Hotspot, WiFi direct, NFC, HDMI (MHL), Bluetooth 4.0, NFC, DLNA.

3G: HSPA+ DC (42 Mbps download; 5,76 Mbps upload)

4G: LTE do (100 Mbps download; 50 Mbps upload)

OS: Android 4.2.2 Jelly Bean

Kamera: 8 MP/1080p

Prednja kamera: 1,9 MP

FM Radio: –

Baterija: 3200 mAh

Prednosti

– Veliki zaslon s maksimalno iskoristivom površinom

– Hardver i performanse

– Izvrsna kamera

– Odlična zamjena za 7-inčni tablet

Nedostaci

– Nezgrapan kao telefon, otežana manipulacija jednom rukom

– Nema FM radio

Dizajn, kućište i ergonomija

 

 IMG_4241 IMG_4242 IMG_4249 IMG_4252 IMG_4240

Od dizajnu Samsungovih modela u zadnje je vrijeme postalo bespredmetno diskutirati. Svi modeli toliko nalikuju jedan drugom da je to sada već postalo zamorno, a ništa bolje nije prošao ni Galaxy Mega 6.3 koji opet izgleda kao rastegnuti Galaxy S4. Naravno, ovo ima i dobru stranu jer je dizajn sam po sebi mnogima i dalje zanimljiv i kao takav osigurava maksimalnu iskoristivost površine.

Zaslon kod ovakvog dizajna zauzima maksimalni dio prednje plohe čime ukupne gabarite uređaja čini manjima nego što je to slučaj kod drugih proizvođača s istom veličinom zaslona, a takva je situacija se ponavlja i kod ovog modela. U usporedbi sa Sonyjevom Xperijom Z Ultra, čiji je zaslon za dlaku veći, vidjeli smo da je Samsung Galaxy Mega 6.3 osjetno kraći i općenito kompaktniji. Debljinom od 8 milimetara, ovaj se uređaj svrstava u vrlo tanke, a zahvaljujući zaobljenim kutovima još uvijek je relativno ugodan za držanje jednom rukom i ograničeno upravljanje palcem. Naravno, bez pomoći druge ruke ovaj uređaj je praktički nemoguće koristiti, ali svi oni kojima je veliki zaslon prioritet znat će se prilagoditi.

IMG_4246 IMG_4253 IMG_4254 IMG_4255 IMG_4256 IMG_4257 IMG_4260 IMG_4244 IMG_4245

Kućište je i ovdje izrađeno od sjajeće plastike koju smo imali prilike upoznati na mnogim Samsungovim modelima u proteklih godinu i kusur dana, a isto vrijedi i za aluminijski okvir. Uređaj dolazi s klasičnim stražnjim poklopcem i izmjenjivom baterijom, što je prilično korisna stvar, pogotovo ako uređaj promatramo kao tablet. Prednosti izmjenjive baterije ne treba posebno naglašavati, a ukoliko ste stalno u pokretu vjerojatno ćete razmisliti o kupnji rezervne.

Što se rasporeda vanjskih komponenti tiče, Galaxy Mega 6.3 je doslovno kopija S-četvorke. Kamera, LED bljeskalica, micro USB utor, audio utor, vanjski zvučnik i dva senzora nalaze se na praktički identičnim lokacijama, a isto vrijedi i za fizičke tipke.

IMG_4190 IMG_4191 IMG_4233 IMG_4235 IMG_4236

Možda najvažniji detalj kod ovog uređaja je usporedba s klasičnim 7-inčnim tabletima. Naime 6,3 je zaista za dlaku manje od 7,0, a ako ga usporedimo s Nexusom 7, kojemu crna traka sa softverskim tipkama zauzima dragocjeni zaslonski prosor, razlika u veličini zaslona postaje zanemariva. O tome koliko su Nexus i slični tableti širi, veći i nezgrapniji, ne treba posebno govoriti.

IMG_4189 IMG_4192 IMG_4237 IMG_4239 IMG_4250

Ono što ćete najviše cijeniti na ovom uređaju je njegova virtualna tipkovnica. Dizajnirana je isto kao kod Galaxyja S4 i Notea 2, dakle s gornjim redom tipki koji sadrži brojeve, a širina zaslona omogućuje ugodno i prilično komotno tipkanje. Jedan od presudnih faktora ovdje je i raspored mase, što znači da uređaj još uvijek možete držati kao smartfon, a ne nužno kao tablet za koji je inače potreban čvršći hvat.

Naravno, ovdje podrazumijevam upotrebu obje ruke, a zahvaljujući posebnom softveru možete koristiti i posebno prilagođenu tipkovnicu za upotrebu jednom rukom.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT