Recenzija: Samsung Galaxy S4

Samsung Galaxy S4, tj. priča o njemu, ne zahtijeva nikakav poseban uvod jer su medijske kampanje širom svijeta i cijela halabuka bile dovoljno glasne kako bi za njega čuli doslovno svi –  od djece u vrtićima, preko kumica na Dolcu pa sve do penzića po šahovskim klubovima. Ova će situacija mnoge asocirati na Apple i buku koja se dizala (i još se diže) oko iPhonea, što je u neku ruku i razumljivo, ali svakako treba reći da dizanje prašine ipak ima pokriće u tehnologiji i kvaliteti.

Dakle, Samsung Galaxy S4 je kruna uspješne Galaxy S serije koja je tijekom protekle tri godine Samsung učinila jednom od najvrjednijih i financijski najjačih tehnoloških kompanija na svijetu. Ova situacija ima posebnu težinu jer je prije tri godine Samsung bio “još jedna kompanija” koja, uz ostalo, proizvodi i mobitele. Naravno, Samsung je dobio na vrijednosti i činjenicom što proizvodi i velik dio komponenti za Appleove proizvode, no percepcija u javnosti se ipak temelji na odličnim Galaxy smartfonima i tabletima.

Za ovoliko zanimanje javnosti za četvorku najviše je zaslužan upravo prošlogodišnji S3 koji je ovu kompaniju praktički lansirao u svemir. Naravno, dodatni doprinos odličnoj prodaji dao je i marketing bez kojeg i najozbiljnija kompanija, s najkvalitetnijim proizvodima, na tržištu ne može opstati dugo. Najbolji primjer takvog gubitnika je HTC koji unatoč izvrsnim proizvodima bilježi konstantan pad prodaje.

Samsung Galaxy S4 se svojim specifikacijama i mogućnostima nameće kao najbolji smartfon na tržištu u čemu veliku ulogu igra i upravo spomenuti marketing. Također, treba reći da je ove godine donekle promijenjena i sama nomenklatura Galaxy S serije. Naime, vidjeli smo kako su za označavanje do sada košiteni rimski brojevi, dok se kod četvorke po prvi puta pojavljuje arapska brojka. Vjerojatno su i u Samsungu uvidjeli da većina u pisanom tekstu ne koristi oznaku “S III” već “S3” pa su valjda zbog toga ove godine odlučili krenuti s novom oznakom „S4,“ a ne „S IV“

Generalno, Samsung Galaxy S4 se na prvi pogled ne razlikuje puno od svog prethodnika i neupućeni će ih vrlo lako zamijeniti. Ipak, poboljšanja su vidljiva na svakom koraku i praktički je svaki dio zapravo nov, no hoće li to biti dovoljno da bi se ispunila očekivanja, pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 136,6 x 69,8 x 7,9 mm

Masa: 130 grama

Zaslon: 5,0”, Super AMOLED, 1920 × 1080 (16:9), 441 ppi, Gorilla Glass 3

SoC: Qualcomm Snapdragon 600

CPU: 4x Krait 300 na taktu 1,9 GHz

GPU: Adreno 320

RAM: 2 GB (DDR3)

Interna memorija: 16 GB (korisniku dostupno 9)

Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, DLNA, WiFi Hotspot, WiFi direct, HDMI, USB On-te-go

3G: HSPA+ DC do 42 mbps

4G: LTE do 100 mbps

OS: Android 4.2.2 Jelly Bean

Kamera: 13 MP/1080p

Prednja kamera: 2,0 MP/1080p

Baterija: 2600 mah

Prednosti

– Najjači dostupan hardver

– Vrhunski zaslon

– Najnovija verzija Androida

– Kamera praktički bez konkurencije

– Izvrstan video player

– Opće performanse

– Ergonomija

Nedostaci

– Od 16 GB interne memorije dostupno samo 9 GB

– Pretrpanost softverom upitne svrhe i upotrebljivosti

Loša optimizacija TouchWiz sučelja uzrokuje povremeno zastajkivanje istog

Dopuna (11.05.2013) Nadogradnja softvera je riješila problem zastajkivanja

– Za HDMI povezivanje potreban je poseban adapter

– Nema FM radio

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT