Recenzija: Samsung Galaxy S4

Samsung Galaxy S4, tj. priča o njemu, ne zahtijeva nikakav poseban uvod jer su medijske kampanje širom svijeta i cijela halabuka bile dovoljno glasne kako bi za njega čuli doslovno svi –  od djece u vrtićima, preko kumica na Dolcu pa sve do penzića po šahovskim klubovima. Ova će situacija mnoge asocirati na Apple i buku koja se dizala (i još se diže) oko iPhonea, što je u neku ruku i razumljivo, ali svakako treba reći da dizanje prašine ipak ima pokriće u tehnologiji i kvaliteti.

Dakle, Samsung Galaxy S4 je kruna uspješne Galaxy S serije koja je tijekom protekle tri godine Samsung učinila jednom od najvrjednijih i financijski najjačih tehnoloških kompanija na svijetu. Ova situacija ima posebnu težinu jer je prije tri godine Samsung bio “još jedna kompanija” koja, uz ostalo, proizvodi i mobitele. Naravno, Samsung je dobio na vrijednosti i činjenicom što proizvodi i velik dio komponenti za Appleove proizvode, no percepcija u javnosti se ipak temelji na odličnim Galaxy smartfonima i tabletima.

Za ovoliko zanimanje javnosti za četvorku najviše je zaslužan upravo prošlogodišnji S3 koji je ovu kompaniju praktički lansirao u svemir. Naravno, dodatni doprinos odličnoj prodaji dao je i marketing bez kojeg i najozbiljnija kompanija, s najkvalitetnijim proizvodima, na tržištu ne može opstati dugo. Najbolji primjer takvog gubitnika je HTC koji unatoč izvrsnim proizvodima bilježi konstantan pad prodaje.

Samsung Galaxy S4 se svojim specifikacijama i mogućnostima nameće kao najbolji smartfon na tržištu u čemu veliku ulogu igra i upravo spomenuti marketing. Također, treba reći da je ove godine donekle promijenjena i sama nomenklatura Galaxy S serije. Naime, vidjeli smo kako su za označavanje do sada košiteni rimski brojevi, dok se kod četvorke po prvi puta pojavljuje arapska brojka. Vjerojatno su i u Samsungu uvidjeli da većina u pisanom tekstu ne koristi oznaku “S III” već “S3” pa su valjda zbog toga ove godine odlučili krenuti s novom oznakom „S4,“ a ne „S IV“

Generalno, Samsung Galaxy S4 se na prvi pogled ne razlikuje puno od svog prethodnika i neupućeni će ih vrlo lako zamijeniti. Ipak, poboljšanja su vidljiva na svakom koraku i praktički je svaki dio zapravo nov, no hoće li to biti dovoljno da bi se ispunila očekivanja, pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 136,6 x 69,8 x 7,9 mm

Masa: 130 grama

Zaslon: 5,0”, Super AMOLED, 1920 × 1080 (16:9), 441 ppi, Gorilla Glass 3

SoC: Qualcomm Snapdragon 600

CPU: 4x Krait 300 na taktu 1,9 GHz

GPU: Adreno 320

RAM: 2 GB (DDR3)

Interna memorija: 16 GB (korisniku dostupno 9)

Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, DLNA, WiFi Hotspot, WiFi direct, HDMI, USB On-te-go

3G: HSPA+ DC do 42 mbps

4G: LTE do 100 mbps

OS: Android 4.2.2 Jelly Bean

Kamera: 13 MP/1080p

Prednja kamera: 2,0 MP/1080p

Baterija: 2600 mah

Prednosti

– Najjači dostupan hardver

– Vrhunski zaslon

– Najnovija verzija Androida

– Kamera praktički bez konkurencije

– Izvrstan video player

– Opće performanse

– Ergonomija

Nedostaci

– Od 16 GB interne memorije dostupno samo 9 GB

– Pretrpanost softverom upitne svrhe i upotrebljivosti

Loša optimizacija TouchWiz sučelja uzrokuje povremeno zastajkivanje istog

Dopuna (11.05.2013) Nadogradnja softvera je riješila problem zastajkivanja

– Za HDMI povezivanje potreban je poseban adapter

– Nema FM radio

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT