Sony Xperia E: Recenzija


Nakon uspješnog modela Xperia Z, koji konkurira u najvišoj cjenovnoj kategoriji smartfona, Sony ne želi tek tako prepustiti slučaju segment koji ga je proteklih godina održavao kao prepoznatljivog proizvođača Android uređaja. Dakle, radi se o nižem cjenovnom razredu, u kojem je Sony Xperia E najnoviji Sonyjev model i predstavlja noviju alternativu modelima Xperia miro i Xperia tipo. Za razliku od njih, dolazi s ponešto izmijenjenim dizajnom i Jelly Beanom kao operativnim sustavom. Sa Sonyjem Xperia E smo se družili nekih tjedan dana, a dojmove pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 113,5 x 61,8 x 11 mm

Masa: 116 grama

Zaslon: 3,5” TFT 320 x 480, 165 ppi

SoC: Qualcomm MSM7227A Snapdragon

CPU: Coertex-A5 1 GHz

GPU: Adreno 200

RAM: 512 MB

Interna memorija: 4 GB (dostupno 2 GB)

Utor za MicroSD memorijske kartice

SIM: mini SIM

Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, WiFi Hotspot, micro USB, WiFi Direct, DLNA

3G: HSPA

4G: –

OS: Android 4.1.1 Jelly Bean

Kamera: 3 MP

Prednja kamera: Nema

Baterija: 1500 mAh

Prednosti

Dizajn

Kompaktne dimenzije

Dobar video player

Cijena

Nedostaci

Slaba vidljivost zaslona na suncu

Procesor starije generacije

Kamera nema autofokus

Dizajn, kućište i zaslon

 

Sony Xperia E još je jedan uređaj koji prati dizajnersku liniju koju je Sony započeo modelom Xperia Arc, a karakterizira ju konveksno zakrivljena poleđina, tj. poklopac baterije. Prednja strana uređaja dizajnirana je tako da na donjem i gornjem dijelu sadrži kose prijelaze koji daju svojevrstan pečat prepoznatljivosti Sonyjevih modela. Ispod zaslona imamo tri kapacitivne tipke relativno dobrog rasporeda koje nisu stisnute, oko cijelog uređaja neku vrstu okvira koji podsjeća na krom ili aluminij.

Uređaj je izrađen iz plastike, no za ovaj cjenovni razred ona iznimno dobro izgleda, a što je najvažnije, pozadina je “gumirana” i kao takva sprečava klizanje iz ruku. Ukupna konstrukcija ostavlja solidan dojam čvrstoće, no povremeno se može osjetiti lagano krckanje plastike.

Sony Xperia E donosi jedan detalj sa skupljih modela kao što su Xperia Z i Xperia SP, a to je okrugla tipka za uključivanje, smještena na boku i lako dohvatljiva. Voljeli bismo da isto možemo reći i za dvodjelnu tipku za podešavanje glasnoće, no ona je premalo izdignuta od kućišta i time teže dohvatljiva. Pohvala ide na račun prisutnosti fizičke tipke za kameru, no o tome nešto kasnije.

 

 

IMG_3406

Zbog kompaktnih dimenzija i 3,5-inčnog zaslona, rukovanje s uređajem je vrlo lagano i ugodno, a što je najvažnije, sve je radnje moguće obaviti jednom rukom.

3,5” zaslon ovog uređaja je izrađen u TFT tehnologiji, a njegova rezolucija iznosi 320 x 480 točaka što daje gustoću od otprilike 165 ppi. Sukladno ovim podacima, kut vidljivosti neće vas oduševiti, a isto vrijedi i za prikaz na zaslonu s obzirom na relativno malu gustoću točaka. Istina, u ovom cjenovnom rangu ništa više nismo ni očekivali. Preciznost i odaziv su na razini cjenovnog razreda, možda čak i malo bolji, ali je vidljivost pri izravnoj izloženosti suncu prilično loša.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT