Sony Xperia M2 – Recenzija

Sony Xperia M2

Sony Xperia M2 izravni je nasljednik lanjskog modela Xperia M. Dolazi u kućištu koje nalikuje većim i skupljim modelima Xperia Z1 i Z2, u čijem stilu je i dizajnirano. U odnosu na prethodnika, M2 donosi veći zalon, višu rezoluciju, noviji procesor, više interne memorije, bolju kameru i jaču bateriju. Kako je uređaj prošao na našem testu i kako nas se dojmio, pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 139,7 x 71,1 x 8,6  mm

Masa: 148 grama

Zaslon: 4,8″ TFT LCD, 960 x 540, 229 ppi

SoC: Qualcomm Snapdragon 400

CPU: četverojezgreni 1,3 GHz

RAM: 1 GB

Interna memorija: 8 GB

Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, DLNA, A-GPS, Bluetooth, USB on-the-go

3G: HSPA+

4G: LTE

OS: Android 4.3 Jelly Bean

Kamera: 8 MP/1080p

Prednja kamera: VGA

Baterija: 2300 mAh

Cijena: 1800,00 kn

Info: Sony

Prednosti

Izvrstan dizajn

Hardver i performanse

Baterija

Nedostaci

Baterija nije izmjenjiva

Osjetljivo kućište

Prednja kamera u VGA rezoluciji

Dizajn i kućište

Sonyjeve modele praktički oduvijek poznajemo po dobrom i privlačnom dizajnu pa ni Xperia M2 nije izuzetak. Štoviše, ovdje imamo slučaj da je dizajn “kopiran” od starije braće, Xperije Z1 i Z2 i uređaj zaista izgleda izuzetno. Dakle, imamo istu staklenu površinu straga, kao i metalni okvir oko cijelog kućišta. Sprijeda dominira 4,8-inčni zaslon, a oko njega (za današnje pojmove) relativno velik prazni prostor. Naime, vidjeli smo da su čak i neki kineski proizvođači uspjeli na minimum smanjiti “meso” oko zaslona, što Sony baš i ne uspijeva primijeniti na svojim modelima. Bez obzira na to, opća eleganicija nije nimalo ugrožena i možemo reći da uređaj zaista izgleda fantastično.

Sve fizičke tipke su smještene na desnom boku, na kojem nalazimo i vratašca koja skrivaju utor za microSD i SIM kartice. Kao i kod većih modela, prisutna je velika okrugla tipka za uključivanje i otključavanje zaslona. Ima relativno kratak hod i prilično visoku osjetljivost. Slično je i s ostale dvije tipke, tj. onom za podešavanje glasnoće, te onom za kameru.

MicroUSB utor nalazimo na lijevom boku, a 3.5mm audio utor na vrhu uređaja.

Negativna strana ovakvog dizajna je fiksirana baterija koju ne možete sami izmjeniti, kao i činjenica da je materijal od kojeg je kućište izrađeno, prilično osjetljiv. Dakle, pripazite da vam uređaj ne ispadne na pod jer bi to u ovom slučaju moglo proizvesti veća oštećenja od onih s plastičnim ili aluminijskim kućištem.

Zaslon

Sony Xperia M2 dolazi s 4,8-inčnim TFT zaslonom. Bez obzira na stariju tehnologiju izrade, kutovi vidljivosti su dobri i zadovoljit će većinu korisnika. Gustoća točaka iznosi 960 x 540 točaka, što na ovoj dijagonali daje gustoću od 229 ppi. Ova stavka nije za pohvalu, jer mnogi današnji uređaji iz nižih cjenovnih razreda mahom dolaze s većom gustoćom točaka. Ipak, prikaz je i više nego dobar, oštrina zadovoljavajuća, kao i vjernost boja. Vidljivost na danjem svjetlu je u granicama prosjeka, a preciznost i odaziv na očekivano visokoj razini.

Hardver i povezivanje

Sony Xperia M2 ispod haube krije četvrojezgreni Snapdragon 400 procesor koji kuca na taktu od 1,2 GHz u drštvu s Adreno 305 grafičkim koprocesorom. Količina RAM-a iznosi 1 GB, što je u ovom cjenovnom razredu i očekivano, a isto tako i sasvim dovoljno većini korisnika. Interna memorija sada ima kapacitet od 8 GB, što je dovrstruko više od lanjskog modela, Xperije M. Ipak, krajnjem korisniku je dostupno ravno 5 GB, pa će za pohranu veće količine multimedijskog sadržaja biti potrebno umetnuti memorijsku karticu.

Što se povezivanja tiče, recimo da Xperia M2 radi na 2G, 3G i 4G mrežama, uz najveću brzinu prijenosa podataka do 21 Mbps (HSPA+) i do 75 Mbps (u našim LTE mrežama). Imamo WiFi, WiFi Hotspot, WiFi Direct, DLNA, A-GPS, Bluetooth, NFC pa čak i USB on-the-go.

Rad svih ovih komponenti protekao je vez problema, a isto vrijedi za prijem signala i kvalitetu razgovora. Zvuk u telefonskoj slušalici, kao i jačinu vanjskog zvučnika možemo svrstati u prosjek.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT