Sony Xperia Z1 – Recenzija

Kada je ovog proljeća stigao na tržište, Sony Xperia Z je bio prvi Sonyjev top model koji je se mogao mjeriti s najboljima u klasi i predstavljao je svojevrsnu revoluciju u ponudi ovog proizvođača. Do tada Sony jednostavno nije imao model kojim bi uspješno konkurirao iPhoneu i Samsungovoj Galaxy S seriji pa je Xperijom Z napokon probio led. Sada, osam mjeseci nakon lansiranja, Xperia Z dobiva nasljednika koji kroči sada već utabanom stazom. Usput spomenimo i izvrsni tablet Sony Xperia Tablet Z te phablet Sony Xperia Z Ultra, koji su nastali da istoj filozofiji i predstavljaju kompletnu obitelj Xperia Z uređaja.

Sony Xperia Z1 predstavlja sljedeći logičan korak u razvoju Sonyjevog portfolia i za razliku od prethodnika ima sva svojstva evolucije. Slijedi istu dizajnersku crtu, otporan je na vodu i prašinu, malčice je veći i teži, donosi najjači procesor na tržištu i hvali se 20 MP kamerom te 3000 mAh baterijom. Kako nas se uređaj dojmio i kako je prošao na našem testu, pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 144 x 74 x 8.5 mm

Masa: 170 grama

Zaslon: 5,0”, TFT, 1920×1080, 441 ppi, zaštita protiv grebanja

SoC: Qualcomm Snapdragon 800

CPU: 4x Krait 400 na taktu 2,26 GHz

GPU: Adreno 330

RAM: 2 GB

Interna memorija: 16 GB (dostupno 11,7 GB)

Utor za microSD memorijske kartice

Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, DLNA, WiFi Hotspot, micro USB, MHL

3G: HSPA+ DC do 42 mbps

4G: LTE do 100 mbps

OS: Android 4.2 Jelly Bean

Kamera: 20.7 MP

Video kamera: 1080p 30 fps, HDR

Prednja kamera: 2 MP, 1080p 30 fps

Baterija: 3000 mah

Prednosti

Dizajn i kvaliteta izrade

Odličan zaslon

Najjači trenutno dostupan procesor

Otporan na vodu i prašinu (IP58)

Odlična 20 MP kamera

Nedostaci

Veći i teži od prethodnika

Nema izmjenjivu bateriju

Uvodni video:

Dizajn i kućište

 IMG_4335 IMG_4336 IMG_4337 IMG_4338 IMG_4340 IMG_4341 IMG_4342 IMG_4343 IMG_4344 IMG_4345 IMG_4346

Sony Xperia Z1 slijedi dizajnerske smjernice koje je zacrtao njegov prethodnik, s tom razlikom što je sam uređaj 5 mm dulji, 3 mm širi i 0,5 mm deblji, no najveća zamjerka ide na račun povećanja mase koja iznosi nemalih 170 grama. Dakle, imamo situaciju obrnutu od trenda gdje noviji uređaji postaju tanji i lakši, ali to ne mora nužno biti nedostatak. Naime, masa je povećana uglavnom zbog aluminijskog okvira, a i veće, odnosno jače baterije.

Isto kao modeli Xperia Z, Xperia Tablet Z i Xperia Z Ultra, Xperia Z1 također koristi tzv. OmniBalance dizajn, što znači da je masa približno jednako raspoređena na sve strane kućišta, što u mnogome olakšava manipulaciju.

Ono po čemu se pak najviše razlikuje od njih je aluminijski okvir kućišta koji ostavlja dojam čvrstoće i robusnosti. Na ovom okviru nalaze se i sva vratašca s pripadajućim brtvama koja pokrivaju SIM, microSD i micro USB utore pa možemo reći da su bolje izvedena nego na prethodniku. Doimaju se čvršćima i bolje “sjedaju” u ležište. 3.5mm audio utor je ovdje koncipiran drukčije i nema poklopac, jer je brtva izvedena tako da se nalazi unutar utora, isto kao na Samsungu Galaxy S4 Active.

IMG_4323 IMG_4324 IMG_4325

Kombinacija stakla i aluminija ostavlja odličan dojam i takvu kombinaciju sada možemo nazvati, možda pomalo ofucanim, “premium” terminom. Zbog toga je opći ugođaj držanja u ruci osjetno bolji, a tome pridonosi i donekle smanjena oštrina rubova. S druge strane, staklo kao takvo privlači otiske prstiju i zasigurno se neće najbolje provesti prilikom pada na beton.

Na desnom boku imamo okruglu tipku za otključavanje, koja je prisutna na praktički svim Sonyjevim uređajima i predstavlja svojevrsni zaštitni znak. Ispod njem imamo plastičnu tipku za podešavanje glasnoće, a u nastavku i fizičku tipku za kameru koja je u zadnjih nekoliko godina praktički isčezla s najskupljih modela. Na dnu kućišta se nalazi vanjski zvučnik koji je dimenzijama veći od onog na prethodniku, a na lijevom boku imamo kontakt za pričvršćivanje na dock.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Oglas
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT