Test: iPhone 4

Prvotno smo imali ideju napraviti usporedni test iPhonea 4 i Samsunga Galaxy S, ali  budući da već postoji detaljna recenzija Galaxyja, odlučili smo se da to ne radimo. Ipak,  s obzirom da se radi o dva vrhunska uređaja koja su često predmet raznih rasprava, u nekim dijelovima teksta navest ćemo obređene usporedbe i najvažnije razlike između ova dva modela.

Uvod

Kada je 2007. godine izašao prvi iPhone malo tko je prema njemu ostao ravnodušan. Iako ne baš revolucionaran, iPhone je donio neke novosti poput multitouch tehnologije,  jednostavnost korištenja u odnosu na tadašnje uređaje i možda ono najvažnije – Appleovu karizmu. Naravno, nisu svi bili oduševljeni viđenim i najviše zamjerki išlo je na račun zatvorenosti sustava, raznih  restrikcija vezanih za aplikacije, a ponajviše na nedostatak multitaskinga. Informatički pismeniji dio populacije prigovarao je na ove nedostatke, a oni kojima su ovi termini otprije bili nepoznati nisu imali prigovora i prihvatili su uređaj kao takav. Nedugo zatim počela se stvarati cijela vojska, kako fanboysa, tako i hejtera. O ovim pojavama ne bih želio polemizirati, jer na neki način zadiru u sociološko-psihološku sferu, koja ipak nije u našoj domeni. Mogu samo konstatirati da su mi jednako strani oni koji obožavaju kao i oni koji mrze. Oba su tabora iracionalna i zato idemo pokušati sagledati cijelu stvar realno i objektivno koliko je to moguće.

Za razliku od prethodnih verzija Appleovog telefona, iPhone 4 se može svrstati među najbolje mobitele dostupe na tržištu. U Appleu su ovog puta proizveli uređaj koji je  dostojan konkurent modelima poput HTC Desire-a, Samsunga Galaxy S, Sony Ericssona X 10 itd, S obzirom da je izlaskom iOS-a 4.0 omogućen multitasking, sve je manje razloga za kritiku. Naravno, tu je i popularni Jailbreak, koji je mnoge korisnike riješio frustracija vezanih uz ograničenja.

Od svih konkurenata sada smo u mogućnosti izravno usporediti iPhone 4 i Samsung Galaxy S. Naravno, moglo bi se prigovoriti objektivnosti ovakve usporedbe jer iPhone ima vidljivo manji zaslon. Razlika između 3,5 i 4 inča brojčano možda i ne izgleda prevelika, no  treba imati na umu da je dijagonala zaslona Galaxya  otprilike 1,3 cm duža i razlika je više nego upadljiva, no o tome malo kasnije.

S druge strane, nekima je Galaxy S prevelik, nekima je „taman“, no iz vlastitog korisničkog iskustva mogu reći da je i to stvar navike tako da će vam za dva ili tri dana Galaxy izgledati normalno, nakon čega bi vam se iPhone mogao činiti premalim. Jednostavno stvar percepcije.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT