Test: Nokia N8

Nokia N8 recenzija

„Nokia is back!“ Tako je glasila izjava sada već bivšeg Nokijinog predsjednika mobilnih rješenja Olli-Pekka Kallasuvoa, na Nokia Worldu održanom prije otprilike dva mjeseca  u Londonu. Hoće li se to zaista dogoditi vidjet ćemo uskoro, a model N8, u koji kompanija polaže ogromne nade, prva je Nokia sposobna natjecati se sa žestokom konkurencijom.

Nokia N8 je unatoč snažnoj konkurenciji i priličnom kašnjenju u dolasku, jedan od najviše iščekivanih modela 2010. godine. Predstavljen je još u travnju i trebalo je punih 6 mjeseci da se konačno pojavi u prodaji, što je prilično dug period. Vidjeli smo kako neki drugi proizvođači svoje uređaje puste u prodaju niti dva mjeseca nakon službenog predstavljanja. Istina, nedavno smo i od same Nokije čuli obećanje da se ovolika otezanja više neće događati.

Kućište i vanjština

S dimenzijama 113,5×59,1×12,9 mm Nokia N8 je otprilike iste veličine kao iPhone 4. Vidljiva je razlika u debljini uređaja, ali ta 3 milimetra ne znače nužno manu, dapače, bolje leži u ruci. U usporedbi sa Sony ericssonom X10 ili Samsungom Galaxy S Nokia N8 vidljivo je manja i kompaktnija. Rekli bismo zlatna sredina.

Kućište izliveno iz aluminija djeluje robusno, a što je najvažnije nije klizavo kao što to aluminij ponekad zna biti. Predio kućišta u koji je uklopljena kamera s bljeskalicom je možda malčice nezgodno izveden jer se ističe iz cjeline.

Vidjeli smo da Nokia N8 u prodaju stiže u nekoliko različitih boja kućišta, što je presedan za modele višeg cjenovnog ranga. Praksa svih proizvođača do sada je u pravilu bila da se skuplji modeli isporučuju u samo jednoj ili eventualno dvije boje. Šarenilo je bilo rezervirano za jeftinije modele. Zašto su se u Nokiji odlučili na promjenu ove politike  teško je reći, no sigurni smo da će svaka od ovih boja naći svog obožavatelja. Možda je  došlo vrijeme da i skuplji modeli malčice „živnu“.

Ono čime većina korisnika neće biti oduševljena je nemogućnost jednostavnog vađenja baterije. Naime, bateriju nije moguće izvaditi bez posebnog izvijača, koji se upotrebljava u preciznoj mehanici.

Uglavnom, ukupan dojam držanja, te držana uređaja u ruci je dobar, kućište „u jednom komadu“ je već viđeno, ali odlično prihvaćeno rješenje. Uređaj djeluje robusno, čvrsto i kompaktno.

Masa od 135 grama svrstava N8 u neku srednju kategoriju i na neki način sasvim odgovara vizualnom dojmu čvrstoće.

Nadalje, ukoliko često mijenjate SIM kartice, Nokia N8 za razliku od velike većine uređaja omogućuje jednostavnu izmjenu. Vratašca za SIM karticu nalaze se sa strane i nije potrebno otvarati uređaj, što na kraju krajeva nije ni moguće. Odmah do njih nalaze se i vratašca za microSD memorijsku karticu.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT