Test: Nokia C6-01

Unatoč najavama oko usvajanja nove strategije, odnosno uvođenju Microsoftovog Windows Phone operativnog sustava kao primarne platforme, Nokia ipak neće tek tako napustiti Symbian, kao što se isprva mislilo. S obzirom da je Windows Phone 7 zamišljen kao ultimativni OS za skuplje uređaje, Symbian bi, po Nokijim najavama koje su uslijedile kasnije, trebao ostati na uređajima srednjeg i nižeg cjenovnog razreda.

Nokia C6-01 treći je po redu uređaj temeljen na operativnom sustavu Symbian 3, nakon modela Nokia N8 i Nokia C7. Također, ovaj uređaj nikako ne bi trebalo zamijeniti s uređajem Nokia C6 s kojim baš i nema previše dodirnih točaka.

Konstrukcija, dizajn, zaslon …

Kućište

Nokiju C6-01 slobodno bi mogli definirati kao svojevrsnog nasljednika modela 5800 ili X6, ali za razliku od njih, sa svojim metalnim kućištem izgleda dosta profinjeno. Aluminijska poleđina se odlično uklapa u kromirani rub kućišta, koji se opet fino slaže s prednjim dijelom kojim dominira zaslon i relativno velika središnja tipka.

Ukratko, Nokia C6-01 je jedan kompaktni i lijepo oblikovani mobitel koji će svakako privući poglede. Uređaj djeluje čvrsto i nema neželjenog škripanja.

Dizajn

Pogled sa stražnje strane zapravo me nostalgično vraća nekih 10-ak godina u prošlost, odnosno na sam kraj prošlog stoljeća kada se u prodaji pojavio model Nokia 8810 koji je u to doba bio vrhunac dizajna, ali i predmet želja mnogih fanova.

Dalo bi se o dizajnu ove Nokije pisati i hvaliti ga, ali najbitnije je napomenuti kako na slikama ne izgleda ni približno dobro kao u stvarnosti i zasigurno će biti jako malo onih kojima se neće svidjeti.

Dimenzijama ovaj uređaj spada u kompaktnu skupinu, iako bi netko mogao prigovoriti na debljinu od 14 mm, što za današnje pojmove nije malo. Ipak, spomenuta stavka ne utječe na ukupnu eleganciju.

AMOLED Zaslon dijagonale 3,2 inča i rezolucije 360 x 640 točaka kapacitivne je prirode, a najznačajnija novost je tzv. ClearBlack tehnologija kojom je upotpunjen. Dakle, poznato je da su AMOLED zasloni superiorni onima koji koriste LCD tehnologiju. Imaju bolji kontrast i dublji prikaz boja, no mana im je čitljivost na vanjskom svjetlu, odosno pri izravnoj izloženosti suncu. Nokia za ovaj problem donosi rješenje u vidu ClearBlack tehnologije koja omogućuje vjeran prikaz boja i kontrasta u svim uvjetima, a sam naziv sugerira da je crna boja zaista crna, a ne samo jedna od tamno sivih nijansi. Po prvim usporedbama vidljivo je da je ClearBlack za nijansu bolje rješenje od Samsungove Super AMOLED tehnologije viđene na Galaxyju S. Naime, crna boja je postojanija, a time je i sam kontrast bolji. Možemo slobodno reći da je Clear Black trenutno najbolji među AMOLED zaslonima, iako tek treba vidjeti što će donijeti Samsungov Super AMOLED Plus na Galaxyju S II. Dodatna prednost Clear Black tehnologije leži u štedjni energije, tako da bi i baterija trebala potrajati koji sat duže.

Procesor koji pogoni ovaj uređaj je ARM 11 takta 680 MHz, a pomaže mu 256 MB RAM-a. Ako se nekome 680MHz čini premalo, treba ponoviti da je kod Symbiana iskoristivost procesorske snage veća, pa zbog toga Nokia C6-01 ima otprilike iste performanse kao gigahercni Androidi. Zastajkivanja i blokadi nema, sve radi tečno i glatko. Istina, dogodi se tu i tamo da internet preglednik malo zapne, no tome je razlog priroda samog preglednika, a ne resursi uređaja.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT