10 najboljih dokumentarnih filmova i serija na Netflixu

Nastavljamo s preporukama filmova i serija na Netflixu, daleko najpopularnijoj streaming platformi na našem tržištu. U ovo blagdansko vrijeme dosadu je najbolje ubiti nekom dobrom ekranizacijom pa vam nakon 10 najboljih SF serija, donosimo 10 dokumentarnih serija, odnosno filmova koje smo pogledali, ali i izdvojili među gomilom drugih, kako bismo ih bez rezerve mogli preporučiti.

Nismo se fokusirali na jedan žanr, već smo se pokušali diversificirati. Tako ćete na ovom popisu naći uglavnom zanimljive znanstvene i povijesne dokumentarce, a među njih su zalutali po jedan koji bavi kućnim ljubimcima te jedan politički. Krenimo redom.

A trip to infinity

 

Što je to beskonačnost? Za neke samo matematički pojam, uglavnom poznat kao rezultat dijeljenja s nulom. Ipak, ako želite malo proširiti vidike, ovo je dokumentarac koji vam na jednostavan način, bez kompliciranih jednadžbi pokušava vizualizirati ovu prilično kompleksnu zavrzlamu svemira, koja je daleko od naših mogućnosti razumijevanja. No bez obzira, ovaj uradak bi vam se mogao učiniti zanimljivim, jer potiče mozak na razmišljanje. Idealno ako ste se pogubili u bespućima društvenih mreža i dosadnih prepucavanja oko dnevnopolitičkih događaja.

Black holes – The edge of all we know

 

Crne rupe su za ljubitelje znanosti fokusirane na istraživanje svemira prava poslastica. Tamo gdje zakoni nama poznate fizike prestaju postojati, znanstvenici pokušavaju odgonetnuti što se nalazi s druge strane. Više-manje je poznato kako crne rupe nastaju, ali njihovo funkcioniranje i svrha pokušavaju se dokučiti već desetljećima. Najnovija istraživanja crnih rupa pokazuju kako možda i nisu ono što smo mislili, odnosno otvaraju mnoga nova pitanja i znanstvenike ostavljaju zabezeknutima.

Life in outer space – Exoplanets

 

Otkako su u zemljinu orbitu lansirani novi moćni teleskopi, NASA je počela otkrivati planete izvan sunčevog sustava. Ovaj dokumentarni film se na temelju najnovijih istraživanja bavi mogućnošću postojanja života na drugim planetima, budući da je u posljednja dva desetljeća pronađeno mnogo različitih svjetova koji bi s raznim kombinacijama kemijskih spojeva mogli stvoriti uvjete za razvoj živih organizama.

Ancient apocalypse

Bez brige, nisu ovo Ancient Aliensi i Giorgio Tsoukalos koji nas je svojom eminentnom frizurom pokušavao uvjeriti u priče koje graniče sa zdravim razumom (ili možda ne?). Ancient Apocalypse ima malo ozbiljniji pristup i bavi se mogućnošću da su općeprihvaćene teorije o nastanku naše civilizacije možda pogrešne. Ova serija u svakom slučaju propituje uvriježene teorije i pokušava donijeti nešto drukčiji pristup u arheološka istraživanja. 

Inside the mind of a cat

Jeste li dog ili cat person? Ili oboje? Osobno volim i jednu i drugu vrstu, no stvari nisu tako jednostavne. Pas je uistinu čovjekov prijatelj i ako ste ga dobro dresirali, bit će vam odan do zadnjeg dana. S druge strane, mačka nije vaš ljubimac. Vi ste njezin. No, bez obzira na drukčiju prirodu mačke kao ljubimca, ona je „zahvalnija“ za održavanje. Ne morate ju šetati tri puta dnevno, čišća je od psa, a da se istrenirati da vam čini ugodno društvo.

Ovaj dokumentarac se bavi upravo najnovijim spoznajama o mačkama i kako njihov mozak funkcionira. Bez obzira na stereotipe, istraživanja pokazuju kako su mačke daleko kompleksnija bića nego što smo mislili, i zato ukoliko imate, ili želite nabaviti mačku, svakako pogledajte ovaj zanimljivi uradak. Ipak, moram primijetiti da je ovaj film nekako nedovršen. Kao da mu treba nastavak da bi se dotakao mnogih drugih detalja o životu mačaka.

Roman Empire

 

I evo nas na meni osobno najdražem žanru dokumentaraca. Ova serija iz tri sezone u svakoj obrađuje život jednog od triju najistaknutijih rimskih careva: Komoda, Julija Cezara, koji zapravo nije ni bio car, te Kaligule, poznatog po nadimku „Ludi car“.

Serija je zapravo dokumentarno igrana i pravi užitak ju je gledati ukoliko volite povijest. Ono što me baš i nije oduševilo je činjenica da postoje samo tri sezone, a barem Rimsko carstvo nudi neograničenu inspiraciju za prikaz povijesnih događaja.

Rise of Empires: Ottoman

Još jedno carstvo, malo novije od Rimskog, ali ništa manje moćno i okrutno. Ovaj serijal prikazuje uspon sultana Mehmeda II, koji je proširio svoj teritorij i opkolilo zadnji ostatak Bizanta, tj. sam grad Konstantinopol. Padom Carigrada, počinje novo razdoblje u europskoj i općenito mediteranskoj povijesti, stoga bismo, pred ovog, svakako voljeli vidjeti i uspone nekih drugih carstava, kao npr. Habsburškog, njemačkog, britanskog, ruskog…

WW2 in Color

 

Izvrsno ostvarenje nove ere produkcije s kolorizacijom autentičnih povijesnih snimki. Ova serija prikazuje ključne događaje u drugom svjetskom ratu, od samog početka, tj. Hitlerove invazije na Poljsku, koja je zaprepastila svijet do tada neviđenom taktikom ratovanja – Blitzkrieg. Tu su još i mnoge druge zanimljive epizode, poput japanskog napada na Pearl Harbur, što je u rat uvuklo SAD, ili bitke za Staljingrad, koja je bila prekretnica u ratu. Treba spomenuti i nadaleko poznati Dan D, odnosno savezničko iskrcavanje na Normandiju, te na koncu upotrebu prve atomske bombe u Hirošimi.

Long road to the war

 

Evo jedan izvrstan dokumentarac koji se ne bavi toliko samim događajima u prvom svjetskom ratu, već svime onom što mu je prethodilo, kako biste uopće mogli shvatiti kako je do njega došlo. Atentat u Sarajevu je bio samo povod da Austrija započne rat, no korijeni problema su daleko dublji, i to puno više u Britaniji, Njemačkoj i Rusiji, nego na Balkanu gdje se iskra zapalila. Ukoliko u kratkom roku želite shvatiti uzroke prvog svjetskog rata, ovaj film svakako morate pogledati.

The coming war on China

 

I na koncu jedan geopolitički dokumentarac s poduljim vremenom trajanja. Višestruko nagrađivani australsko-britanski novinar John Pilger je ovaj film snimio 2016. godine, dakle točno pred dolazak Donalda Trumpa na vlast u SAD-u, da bi događaji koji su uslijedili zapravo potvrdili mnoge teze iznesene u filmu. Pilger najprije putuje na Maršalove otoke, koji su pedesetih godina služili kao američki poligon za testiranje nuklearnog oružja i ispitivanja posljedica radijacije po ljudski organizam, dok u ostatku filma obrađuje problematiku okruživanja Kine američkim vojnim bazama i nuklearnim arsenalom, koji kao da samo čekaju krivi korak najmnogoljudnije zemlje na svijetu. U filmu su jako dobro obrađeni uzroci današnjih prilično loših američko-kineskih odnosa, počevši od opijumskih ratova iz doba vrhunca britanskog kolonijalizma.