Top teme

2022. je na izmaku. Donosimo pregled najistaknutijih smartfona na našem tržištu

Pred sam kraj godine vam donosimo pregled istaknutih smartfona po proizvođačima koji su prisutni na našem tržištu ili su tehnološki zanimljivi. Previše je tu modela da bismo spomenuli svaki, pa čak i detaljno opisali one najzanimljivije, stoga je ovaj tekst podsjetnik na proteklih dvanaest mjeseci koji su bili vrlo produktivni.

Apple

Apple je ove godine na svojim mobitelima uspio promijeniti nešto što ih prati već pet godina, još od iPhonea X. Pogađate, radi se o notchu, ili od milja zubu. Nažalost, nije nestao u potpunosti jer je prisutan na dva od čak četiri nova modela koja su predstavljena ove godine.

Umjesto notcha smo dobili tzv. Dynamic Island koji i dalje služi za Face ID i selfie kameru, ali prikazuje i raznorazne obavijesti od kompatibilnih aplikacija. I dalje nije najsretnije rješenje, ali je bar nekakav kompromis između hardvera i softvera koji bi s godinama mogao dovesti do potpunog uklanjanja. Druga novost je detektor sudara koji koristeći ugrađene senzore radi upravo ono što mu ime govori i obavještava službe o lokaciji sudara. Za hitne slučajeve pomaže i satelitska povezivost, prva takva na jednom smartfonu. S debelim zakašnjenjem je stigao i Always-On zaslon koji funkcionira malo drugačije od onog na što smo dosad viđali, ali sa svakim ažuriranja iOS-a je malo dotjeraniji.

Kao što smo rekli, novi Dynamic Island je prisutan samo na dva nova modela – iPhoneu 14 Pro i 14 Pro Max, kao i spomenute nove značajke. Standardni iPhone 14 i 14 Plus dolaze sa starim, tj. prošlogodišnjim A15 Bionic procesorom, što je definitivno veliko razočaranje jer ispada da je manja razlika između iPhonea 13 i 14 nego 13 i 13 Pro. Apple ponekad zna zakomplicirati stvari i sad mu je to dobro uspjelo.

iQOO

 

I prije proslave četvrtog rođendana je malo manje poznati iQOO, inače član BBK grupe i podbrand Viva, nanizao dosta smartfona koji nikako ne mogu proći ispod radara. Početkom prosinca su predstavljeni iQOO 11 i iQOO 11 Pro sa Snapdragonom 8 Gen 2 i vrlo brzim punjenjem. Dok se standardna izvedba mora zadovoljiti sa 120 W, Pro ide čak na 200 W - dovoljno da se baterija od 4700 mAh napuni za samo 10 minuta. Po pitanju dizajna je tu i suradnja s BMW-om, što bi trebalo doprinijeti popularnosti brenda.

OnePlus

 

Nekoć ograničen količinski i brojem modela, OnePlus je danas gotovo za petama Xiaomiju. Aktualni top modeli su 10 Pro i 10T s uobičajenim borbenim paketom – Snapdragonom 8, 8 do 16 GB RAM-a, 6,7-inčnim OLED zaslonom i vrlo brzim punjenjem baterije. Novi model 11 će prema najnovijim informacijama svjetlo dana ugledati tek u veljači sljedeće godine.

Za one ograničene budžetom je OnePlus pripremio nekoliko Nord modela sa 720p IPS LCD zaslonom, MediaTek procesorom, dvije kamere i plastičnim kućištem.

Oppo

Novi stari igrač na našem tržištu je Oppo, ovog puta i službeno. Model Find X5 Pro je vrh ponude, osim vrhunskog interijera se ističe impresivnim eksterijerom – keramičkim ili kožnim kućištem. Standardna izvedba Find X5 ima nešto manji i lošiji zaslon, stakleno kućište, za generaciju stariji procesor, a X5 Lite ipak još manji zaslon, MediaTek Dimensity 900 procesor i manje sposobnu kameru.

Tu je još i serija A za one najplićeg džepa, ali uz 5G povezivost, a čista suprotnost su Find N2 i Find N2 Flip sa savitljivim zaslonima i vrhunskim hardverom koji se uskoro očekuju na tržištu.

Poco

Xiaomijev podbrand Poco radi odličan posao jer nudi jako dobar hardver za odličnu cijenu i bilježi sve veću popularnost i prodajne rezultate. Za početak imamo M5 s IPS LCD zaslonom i Helio G99 procesorom i baterijom kapaciteta 5000 mAh za veliku izdržljivost. Dodajte samo jedno slovo i evo nas na M5s, no neka vas naziv ne zavara razlika je primjetna. I to u svojevrsnom gorko-slatko načinu – bolji OLED zaslon, stariji Helio G95 procesor i čak četiri kamere umjesto tri na M5.

Za zahtjevnije Poco ima F4 sa Snapdragonom 870, velikim AMOLED zaslonom i staklenim kućištem, dok je F4 GT pravi gamerski smartfon s nešto lošijom autonomijom, ali koga je briga kad se baterija može napuniti za samo 17 minuta.

 

Realme

Svježe predstavljena serija 10 iz Realme radionice po pristupačnoj cijeni donosi jako puno, baš kao i Poco. Realme 10 raspolaže 6,4-inčnim AMOLED zaslonom, Helio G99 procesorom, 50 MP kamerom  i baterijom od 5000 mAh, dok 10 Pro malo teže zaslužuje nositi taj epitet jer ima tek IPS LCD zaslon i Snapdragon 695, no ono što ga prodaje je 108 MP kamera. Realme 10 Pro+ već ima AMOLED zaslon i Dimensity 1080, što ga uz spomenutu kameru čini pravim macanom, i to za kikiriki.

Redmi

Podbrand jednog od najpopularnijih proizvođača danas, Xiaomija, je uvijek imao pune ruke posla, poglavito zbog prisutnosti na mnogim tržištima. Ovu godinu su zaključili sa serijom 12 koja dolazi u tri izvedbe. Redmi Note 12 ima novi Snapdragon 4 Gen 1 procesor, do 8 GB RAM-a, 48 MP glavnu kameru i 5000 mAh bateriju, sve u kompletu sa 6,7- inčnim AMOLED zaslonom i cijenom od dvjestotinjak eura. Pro model ima i širokokutnu kameru, 4K video i brzo punjenje, a Pro+ se diči 200 MP kamerom i 120 W punjenjem.

Samsung

Korejci su po običaju početkom godine predstavili svoje top modele iz serije Galaxy S. Ove godine su to S22, S22+ i S22 Ultra. Mnogima je zasmetala mala baterija na S22, što je sigurno žrtva kompaktnosti uređaja pa se S22+ čini kao sigurnija kupovina. S22 Ultra je priča za sebe jer je zapravo nasljednik serije Note i kao takav je zaista skoro najbolji poslovni smartfon. Zašto skoro? Zato što postoji Z Fold 4 s velikim 7,6-inčnim zaslonom i još jednim od 6,2 inča. Savitljivi zasloni su sve popularniji pa tu imamo još i Z Flip 4, daleko kompaktniji smartfon, a samim time i povoljniji.

Samsungova popularna serija A je opet osvježena i sad imamo redom A03, A13, A23, A33 i A53. A53 se nameće kao dobar izbor u srednjoj klasi, no u nekim stvarima ga prošlogodišnji A52s nadmašuje, što djeluje kao posljedica rezanja troškova proizvodnje.

Vivo

Vivo je mnogima poznat tek kao sponzor na nedavno završenom svjetskom nogometnom prvenstvu, ali iza njih stoji cijeli niz modela od kojih ćemo izdvojiti vrhunski X90 koji ne dolazi sa Snapdragon 8 procesorom, nego Dimensity 9200 također izrađenom u 4 nm procesu. Diči se Zeissovom optikom i brzim punjenjem baterije (deklarirano 0-50% za 8 minuta). X90 Pro ima senzor kamere veličine 1”, a X90 Pro+ i periskopsku telefoto kameru.

Ni tu nije kraj, Vivo ima konja za utrku i na području savitljivih zaslona s modelom X Fold+. Glavni zaslon mjeri dijagonalu od 8,03”, dok je drugi 6,53”. Cijena je niža od konkurencije pa bi mogao pomutiti račune mnogima. 

Xiaomi

Za kraj imamo Xiaomi. Serija 12 je predstavljena na samom kraju prošle godine, no na tržište je stigla kasnije pa moramo i njih uvrstiti. Za početak su stigli 12, 12 Pro i 12X pa onda kasnije cijela linija 12S i 12 Lite te na kraju ove jeseni 12T i 12T Pro. Ovo je i više od “za svakoga ponešto”.

Nije se spavalo ni nakon toga - već su predstavljeni 13 i 13 Pro s Leica optikom, gdje potonji ima senzor od 1”.

Što možemo očekivati sljedeće godine? Zacijelo više uređaja sa savitljivim ekranima i možda još pokoji top model sa satelitskom povezivošću. Brzo punjenje nikad ne može biti prebrzo, ali je li zaista potrebno da bude brže od desetak minuta?

Vidjeli smo i veliki pomak u jačini osvjetljenja zaslona za vanjske prostore pa smo uz visoku stopu osvježavanja došli do jedne točke kad bi razvoj mogao nakratko stagnirati, ako nas i tu opet ne iznenade. Opet su popularne suradnje s poznatim optičarima, a lijepo se pohvaliti i s individualnim podešavanjem zvučnika. Certifikati koštaju, ali i podižu prodaju.

Vjerujemo da će u 2023. biti još zanimljivija od 2022. jer je u mobilnoj industriji jedna godina zaista puno vremena.