Društvene mreže

Američki sud ukinuo zakon o zabrani TikToka u Montani

Američki savezni sud je jučer privremeno blokirao zabranu TikToka koja je trebala stupiti na snagu sljedeće godine u Montani, javljaju američki mediji. Nadležni sudac, naime, smatra, da će TikTok i njegovi korisnici vjerojatno pobijediti, jer zakon iz Montane, donesen u svibnju ove godine, ne samo da krši prava na slobodu govora, već je u suprotnosti s činjenicom da su pitanja vanjske politike isključiva domena federalne vlade.

TikTok je u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance, a veliki broj američkih političara optužio ju je da je pod izravnim nadzorom vlade u Pekingu, što tvrtka kategorički odbacuje.

ByteDance je pred američkim sudom tvrdio da ova zabrana bez presedana krši ustavom zaštićeno pravo na slobodu govora, a zakon koji je svojedobno potpisao guverner Montane postavio je uvjet da TikTok preuzme neka američka kompanija, odnosno iz zemlje koja nije „neprijatelj“. Sada se ispostavilo da su vlasti u Montani malo prekoračile ovlasti.

Ipak, zabrana koju je potpisao republikanski guverner Montane Greg Gianforte smatra se pravnim testom za nacionalnu zabranu platforme u kineskom vlasništvu, nešto na što političari u Washingtonu sve više pozivaju.

Prema zakonu Montane, Apple i Google bi morali ukloniti TikTok iz svojih trgovina aplikacijama, no i dalje ostaje otvoreno pitanje na koji način bi se to provelo u samo jednoj saveznoj državi, s obzirom na prirodu telekom operatera koji tamo djeluju i općenito funkcioniranja iOS i Android platformi.

„Državni politički čelnici pogazili su slobodu govora stotina tisuća stanovnika Montane koji koriste aplikaciju za izražavanje, prikupljanje informacija i vođenje svoje male tvrtke u ime antikineskih osjećaja", rekao je direktor ACLU-a Montana, tamošnje udruge za zaštitu ljudskih prava i slobodu govora, Keegan Medrano nakon što je sporni zakon bio potpisan.

Kako će ova priča na kraju završiti, ostaje za vidjeti. Podsjetimo, inicijativu za zabranu TikToka u SAD-u pokrenuo je još administracija Donalda Trumpa, a jedino gdje se trenutno primjenjuje su uređaji zaposlenika u državnim službama i na nekim sveučilištima.