Amerikanci popustili – skinuta zabrana izvoza ZTE-u, ali uz mnoge uvjete

Ako ste redovito pratili sagu o sudbini kineske kompanije ZTE, mogli ste primijetiti da u zadnjih nekoliko tjedana nismo objavili nijednu vijest vezanu za nju. Razlog tome je bila neizvjesnost i gotovo svakodnevna promjena odluka od strane ove ili one institucije, zbog očitog kaosa koji zbog trgovinskog rata trenutno vlada u američkom vrhu.

Nakon što su američke regulatorne agencije utvrdile da je ZTE kršio sankcije nametnute Iranu i Sjevernoj Koreji, prodajući ovim zemljama uređaje i opremu koje sadrže američke proizvode, zabranili su mu pristup svom tržištu, zbog čega je ostao, među ostalim, i bez mogućnosti korištenja Qualcommovih procesora i patentnih prava vezanih uz certificiranje Android uređaja. Ovo je samo po sebi bilo dovoljno za objavu kraja poslovanja, što je ZTE i službeno objavio. Situacija je bila tim gora što je ZTE u SAD-u držao skoro 10% tržišnog udjela.

U međuvremenu je počela pravno-diplomatska bitka za skidanje zabrane, za što se založio i sam predsjednik Trump. Predlagale su se razne mjere, dolazilo je do sukoba unutar samih institucija, da bi sada Ministarstvo trgovine napokon odlučilo o skidanju zabrane izvoza američkih proizvoda ZTE-u, ali pod određenim uvjetima.

Prvo i osnovno, zabrana nije u potpunosti ukinuta, već je suspendirana na 10 godina. ZTE mora platiti milijardu dolara kazne i položiti još 400 milijuna u slučaju da dođe do eventualnog ponovnog kršenja pravila. Nadalje, ZTE je dužan promijeniti cijelo vodstvo kompanije i prihvatiti vanjske monitore koji će nadgledati poslovanje.

Iako je ovo konačna i pravomoćna odluka Ministarstva trgovine, u Kongresu postoje određene strukture koje se još uvijek zalažu za zabranu, tako da ZTE nije u potpunosti siguran. Ukoliko ova struja lobiranjem uspije pridobiti privolu Senata, zabrana može ponovno stupiti na snagu.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]