Top teme

Apple i Microsoft su najveće kompanije po tržišnoj kapitalizaciji, no veću zaradu ostvaruju manje zvučna imena

Apple je i dalje najvrjednija kompanija na svijetu prema tržišnoj kapitalizaciji. Nedavno je ukupna vrijednost Appleovih dionica dosegla 3 bilijuna dolara (3.000 milijardi). Treba napomenuti kako je ovo drugi put da je ta psihološka granica probijena, nakon što se to prvi put dogodilo u siječnju prošle godine, na vrhuncu tadašnjeg bull runa i najviše razine S&P500 burzovnog indeksa u povijesti.

Nakon toga je ukupan tehnološki sektor pao za cca 30%, da bi se tržište nedavno počelo oporavljati. Ipak, ako gledamo dobit, Saudijski Armaco je prvi na listi s 294 milijarde dolara u prvom kvartalu 2023. godine. Apple je u istom razdoblju ostvario profit od 112 milijardi dolara, dakle skoro 3 puta manje.

Drugi na listi najvrjednijih kompanija je Microsoft s tržišnom kapitalizacijom od 2,5 bilijuna dolara, ali je po dobiti četvrti, s 85 milijardi dolara, dok se iznad njega nalazi naftni div Exxon Mobil.

Četvrto mjesto zauzeo je Google, odnosno njegova krovna kompanija Alphabet, s tržišnom kapitalizacijom od 1,67 bilijuna dolara, no njegova zarada u prvom kvartalu je iznosila 70 milijardi, što ga je smjestilo na šesto mjesto.

Iz priloženog je vidljivo da tržišna kapitalizacija, dakle ukupna vrijednost dionica, ne mora nužno oslikavati zaradu kompanije, ali je dobar indikator ulagačima i o njoj stvara određenu sliku.

Povezano: Još jedna odgoda početka proizvodnje čipova u SAD-u

U prvih deset najvrjednijih kompanija izlistanih na burzama nalazi se čak osam tehnoloških, među kojima su Amazon, NVIDIA, Tesla, Meta (Facebook, Instagram i WhatsApp), kao i tajvanski TSMC.

Potonji je zauzeo deseto mjesto, s tržišnom kapitalizacijom od 500 milijardi dolara, no kad je zarada u pitanju, nalazimo ga tek na 29. mjestu s 25 milijardi dolara dobiti u prvom kvartalu.

Od tehnoloških kompanija svakako treba istaknuti i kineski Tencent, koji se nalazi na šesnaestom mjestu, s vrijednošću od 432 milijarde dolara, dakle više od Exxon Mobila. Samsung je pak zauzeo 24. mjesto s 364 milijarde dolara ukupne vrijednosti dionica, dok mu je dobit u prvom kvartalu iznosila 24 milijarde dolara, što ga je po tom kriteriju smjestilo na 33. mjesto.

Povezano: ZTE i Huawei bilježe rast vrijednosti i ugovorenih poslova, dok Nokia i Ericsson zaostaju

Nizozemski ASML, najveća europska tehnološka kompanija, tj. ona koja proizvodi litografske strojeve o kojima se trenutno digla velika galama zbog njihovog izvoza u Kinu, nalazi se na 30. mjestu s 283 milijarde dolara po tržišnoj kapitalizaciji. Zanimljivo je da je to još uvijek više od kompanija zvučnih imena kao što su Coca-Cola, Alibaba, Bank of America i Toyota.

Via