Biznis

Još jedna odgoda početka proizvodnje čipova u SAD-u. Početak rada TSMC tvornice u Arizoni produljen na 2025. godinu

Nakon višekratnih odgađanja početka rada TSMC-ove tvornice u SAD-u, i proizvodnje čipova, ova iznimno velika i važna investicija ponovno nailazi na probleme. Sada je kraj radova produljen za još godinu dana, odnosno na 2025. godinu.

Izgradnja tvornice je započela 2021. godine nakon što su američke vlasti pozvale TSMC, odnosno Tajvan, da proizvodnju čipova diversificira, dakle da se što dalje odmakne od Kine. U proračunu su za tu stavku bila osigurana određena sredstva u vidu subvencija, no problem nepostojanja sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja dodatno je zakomplicirao stvari i povećao troškove.

Povezano: Američki proizvođači čipova pozvali Bidena da se suzdrži od uvođenja daljnjih restrikcija Kini

TSMC je od američkih vlasti tražio dodatne subvencije za dovršetak investicije, no nije ih dobio čak ni u vidu poreznih olakšica. U međuvremenu su troškovi izgradnje tvornice i postavljanja opreme dodatno narasli, nakon čega je neizvjesnost oko završetka čitavog projekta dodatno porasla.

Sljedeća prepreka je iskočila kad su investitori shvatili da će proizvodnja u SAD-u biti osjetno skuplja nego na Tajvanu, kontinentalnoj Kini i okolnim zemljama, gdje TSMC posjeduje pogone, te da će takvi čipovi u startu biti 30% skuplji.

Potom je na površinu isplivala činjenica da u SAD jednostavno nema dovoljno kvalificirane radne snage za dovršetak ovako velikog projekta, nakon čega je TSMC u Arizonu morao dovoditi vlastite stručnjake s Tajvana.

Povezano: Zašto je premještanje proizvodnje napredne elektronike iz Kine na Zapad praktički neizvedivo?

Sada se ispostavilo da ni taj potez nije bio dovoljan, pa je završetak izgradnje i puštanje tvornice u rad odgođeno za 2025. godinu, javlja japanski Nikkei. Kad tvornica jednom bude gotova, trebala bi proizvoditi 4-nanometarske čipove, dok ona na Tajvanu već sada proizvodi 3-nanometarske za Apple i Qualcomm. Dakle, čak i ako pogon u Arizoni i bude gotov do 2025. godine, neće proizvoditi najtraženije čipove na tržištu, već će tehnološki vidljivo zaostajati.

Štoviše, i TSMC i Samsung su za 2025. godinu najavili početak proizvodnje 2-nanometarskih procesora, što znači da će američkoj podružnici TSMC-a u portfelju ostati manje profitabilni poslovi, odnosno proizvodnja čipova za tehnološki manje napredne uređaje u informatičkoj i eventualno automobilskoj industriji. Situaciju dodatno komplicira i sve više rastući segment umjetne inteligencije, koji iziskuje još naprednije čipove, a koje američka TSMC tvornica, s obzirom na razvoj situacije, neće biti u stanju isporučiti na vrijeme ni u dovoljnim količinama.