Biznis

TSMC tvornica u Arizoni dodatno kasni zbog manjka stručnog kadra u SAD-u

Najveća TSMC-ova investicija izvan Tajvana, ona u Arizoni, nakon svih mogućih problema na koje je naišla, sada se susreće s još jednim. Kako javljaju Nikkei i Digitimes, TSMC s Tajvana dovodi 500 stručnjaka koji će pomoći u dovršenju izgradnje tvornice, i to iz bizarnog razloga. Naime, u SAD-u nema dovoljno kvalitetnog kadra koji bi omogućio dovršetak konstrukcije svih potrebnih strojeva i konačnog puštanja tvornice u rad.

Povezano: Novi problemi za TSMC-ovu proizvodnju čipova u Americi. Upitna isplativost čitavog projekta

Ovo će dodatno odgoditi pokretanje proizvodnje čipova na tlu SAD-a, a u TSMC-u predviđaju da bi se to najranije moglo dogoditi krajem sljedeće godine. Projekt koji je započet s investicijom od 12 milijardi dolara, u nekoliko godina je rezultirao povećanjem troškova na ukupno 40 milijardi. Dodatni problem nedavno je uzrokovala i američka administracija, odbivši isplatiti dodatne poticaje, koje je TSMC tražio u vidu poreznih olakšica s obzirom da dvije zemlje nemaju sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Povezano: Zašto je premještanje proizvodnje napredne elektronike iz Kine na Zapad praktički neizvedivo?

Dodatni problem je što će zbog geografske udaljenosti od glavnih lanaca dobave, tj. regije Azija-Pacifik, troškovi proizvodnje čipova u startu biti 30% veći, a to će se neminovno odraziti i na krajnju cijenu konačnih proizvoda, uglavnom pametnih telefona, računala i automobila.

TSMC je najveći svjetski proizvođač poluvodiča, s 59% tržišnog udjela, dok je na drugom mjestu Samsung s 13%. Ujedno je i glavni Appleov dobaljač procesora za iPhone i Mac računala, a o njemu ovisi još mnogo proizvođača Android uređaja.

Povezano: Samsung objavio planove: Proizvodnja 2nm čipova kreće 2025. godine. Prelazak na 1,4nm se očekuje 2027.