Biznis

Samsung objavio planove: Proizvodnja 2nm čipova kreće 2025. godine. Prelazak na 1,4nm se očekuje 2027.

Iako je većini poznat po mobitelima, Samsung je jedan od najvećih proizvođača poluvodiča u svijetu. Da budemo precizniji, drugi, odmah iza tajvanskog TSMC-a.

Ove dvije kompanije su ključne za svjetsku elektroničku industriju, budući da isporučuju čipove i procesore za proizvođače, kako smartfona, tako i mnogih drugih proizvoda u segmentu potrošačke elektronike, uključujući i automobile.

Ukoliko nas redovito pratite, mogli ste primijetiti da je TSMC u zadnje vrijeme broj 1. „foundry“ u svijetu. Ovo konkretno znači da je on taj koji fizički proizvodi čipove koje svakodnevno koristite u svojim mobitelima. Samsung Electronics se trenutno nalazi na drugom mjestu, kako po kapacitetu, tako i po isporukama.

Povezano: TSMC čipovi proizvedeni u Americi bit će 30% skuplji, a to će uzrokovati i dodatno poskupljenje mobitela

Primjerice Qualcomm ili Apple procesori dizajnirani su od strane ovih kompanija, no fizički ih proizvode uglavnom Samsung i TSMC. Potonji je u zadnje vrijeme, usprkos političkim tenzijama i poremećaju opskrbih lanaca, uspio pridobiti praktički cijelu proizvodnju Appleovih procesora, no isto tako smo vidjeli da često nailazi na prepreke u vidu prepunjenih kapaciteta. U prvom kvartalu ove godine, TSMC je sudjelovao s 59% prihoda od proizvodnje poluvodiča u svijetu, dok je Samsungov udio iznosio 13%.

Možda je baš zato upravo sada Samsung objavio svoje planove za sljedećih nekoliko godina, iz kojih se može iščitati želja da uhvati korak s TSMC-om. Naime, kompanija je objavila kako će serijska proizvodnja 2-nanometarskih čipova započeti 2025. godine, dok bi se prelazak na 1,4 nm trebao dogoditi negdje 2027.

Povezano: Novi problemi za TSMC-ovu proizvodnju čipova u Americi. Upitna isplativost čitavog projekta

Aktualni najnapredniji procesori izrađeni su u 4-nanometarskoj tehnologiji, dok bi oni koji će biti predstavljeni u trećem i četvrtom kvartalu ove godine biti zasnovani na 3-nanometarskom. U ovu skupinu spadaju nadolazeći Apple Bionic A17 kojeg ćemo upoznati u iPhone 15 seriji, kao i Snapdragon 8 Gen 3, koji će pokretati najmoćnije Androide početkom sljedeće godine. Ne treba izostaviti ni  buduće Appleove M3 procesore za njihovu MacBook liniju osobnih računala.

Ovo konkretno znači da će u sljedeće dvije godine najjači pametni telefoni koristiti 3nm proces, a prelazak na 2nm se, kao što je već rečeno, očekuje 2025. godine. Podsjetimo, prelazak na procese s manje nodova osigurava veće performanse uz istovremeno manju potrošnju energije.

S obzirom na ovako ambiciozan plan, Samsung je očito uložio ogroman napor i sredstva kako bi povećao konkurentnost u ovom industrijskom segmentu. Najveći dio posla će, prema objavi za medije, iznijeti tvornica u Pyeongtaeku u Koreji, a dio i ona u Texasu.