Apple

Apple objavio koliko dugo ćete moći uživati u blagodatima sideloadinga izvan granica EU

Stupanjem na snagu EU regulative sadržane u DMA (Digital market Act) dokumentu, svakim danom stižu novi detalji o prilagodbama koje velike kompanije (gatekeeperi) moraju učiniti kako bi mogli nesmetano nastaviti poslovanje na tržištu zemalja članica Europske unije.

Serverski prostor, očekivano, najviše puni Apple, kompanija koja je morala učiniti vjerojatno najveći napor.

U tom svjetlu danas stiže nova vijest, a tiče se sideloadinga, odnosno mogućnosti kupovine i instalacije aplikacija neovisno o App Storeu.

Naime, Apple je prije par dana objavio kako korisnici s boravištem u zemljama članicama Europske unije neće moći uživati u blagodatima sideloadinga ukoliko „predugo“ borave u izvan njezinih granica. S obzirom da ovaj vremenski okvir nije bio definiran, uslijedila su mnoga pitanja, kako samom Appleu, tako i u medijima.

Zato se Apple na službenim stranicama sada oglasio i objavio da će taj rok iznositi 30 dana.

Dakle, ukoliko ste svoj iPhone postavili u jednoj od zemalja članica Europske unije, blagodati sideloadinga, odnosno instalacije aplikacija iz alternativnih trgovina, u dugim zemljama ćete moći uživati maksimalno 30 dana. To ne znači da će prethodno instalirane aplikacije izvan EU prestati raditi, ali nakon 30 dana moći ćete samo nadograditi postojeće, ali ne i instalirati nove.

Ovakva odluka Applea je zapravo očekivana, jer su zbog prirode granica i migracija stanovništva, mogućnosti zloupotrebe iznimno velike, posebice onima koji žive u pograničnim područjima. Uostalom, slična ograničenja su uveli i operateri 2017. godine kad je uveden EU roaming.