Apple Biznis

Apple otvara novi R&D centar u kineskom gradu Shenzhenu

Apple je danas objavio da širi svoje poslovanje u Kini, i to u vidu otvaranja novog R&D (istraživanje i razvoj) centra u kineskom gradu Shenzhenu. Novi R&D centar će, prema Appleu, upotpuniti onaj postojeći u Šangaju, kako bi dodatno pridonio nastavku proizvodnje iPhonea i ostalih proizvoda.

Vrijednost investicije iznosi 139 milijuna dolara, prenosi China Daily, a cijeli projekt bi trebao pružiti jaču podršku zaposlenicima u regiji, produbljujući suradnju s lokalnim dobavljačima. Novi laboratorij će ojačati mogućnosti testiranja i istraživanja za proizvode kao što su iPhone, iPad i Apple Vision Pro.

Povezano: Zašto je premještanje proizvodnje napredne elektronike iz Kine na Zapad praktički neizvedivo?

"Odabrali smo imati dva laboratorija za primijenjena istraživanja u Kini, zbog potencijala industrije i snažne prisutnosti lokalnih dobavljača", rekla je Isabel Ge Mahe, izvršna direktorica i potpredsjednica podružnice Apple Greatrer China.

Prema njezinim riječima, u proteklih pet godina broj Appleovih zaposlenika zaduženih za istraživanje i razvoj u Kini se udvostručio.

Povezano: Kolika je zapravo Appelova ovisnost o Kini? Evo što kažu brojke

Usprkos sve većim tenzijama između dviju država u aktualnom tehnološkom ratu, što je rezultiralo pokušajem izmještanje dijela proizvodnje izvan Kine, Apple očito i dalje igra „na sigurno“, ne želeći sudbinu svog poslovanja tek tako prepustiti političkim tenzijama i pritiscima.

Foto: Apple store u kineskom gradu Chengdu