Biznis

Kolika je zapravo Appelova ovisnost o Kini? Evo što kažu brojke

Apple je jučer u svom poznatom stilu proslavio lansiranje nove generacije iPhonea, a s njime i čitava vojska obožavatelja. Da se radi o zaista fascinantnoj kompaniji, ne treba ponavljati. Sama činjenica što drži prvo mjesto u svijetu po tržišnoj kapitalizaciji (oko 3 bilijuna dolara), govori sama za sebe.

Kako je došlo do Appleove ovisnosti o Kini u ovolikoj mjeri?

Što stoji iza Appleovog uspjeha, također je prožvakana tema, ali i ona da stabilnost poslovanja, kao i opstanak na vrhu, u velikoj mjeri ovisi o Kini, odnosno zemlji u kojoj se Appleovi uređaji proizvode.

Apple je svoju avanturu u Kini započeo prije 22 godine, kao i mnoge druge američke kompanije, nakon što je Kina ušla u Svjetsku trgovinsku organizaciju. Iskorištene su sve prednosti jeftine radne snage, profiti su se iz godine u godinu povećavali, no malo tko je računao da će time profitirati i Kina sama, koja je počela graditi ceste, željeznicu i općenito infrastrukturu, što je bio dio strategije za stvaranje eko-sustava u smislu povezanih lanaca dobave i maksimalnog smanjenja troškova.

Apple je u svim ovim povlasticama uživao, baš kao i ostale zapadne kompanije, no stvari se sada očito počinju komplicirati, jer su upravo na tom Zapadu shvatili da ih je Kina učinila ovisnima o sebi.

U posljednjih nekoliko godina došlo je do trzavica između dviju najvećih ekonomija svijeta, i to zahvaljujući deficitu kojeg SAD ostvaruju u robnoj razmjeni s Kinom. Ostatak priče je također poznat i sad se mnogi analitičari pitaju koliko je daljnje poslovanje najveće tehnološke kompanije na svijetu u takvim uvjetima održivo.

Iako je Apple još 2017. godine započeo proces diversifikacije proizvodnje, konkretno, dio pogona je izmjestio u Indiju kako bi smanjio ovisnost o Kini, ali ni nakon toliko godina ukupno stanje se nije značajnije promijenilo.

Što kažu brojke? 

  • Više od 95% iPhonea, Airpodsa, Macova i iPada i dalje se proizvodi u Kini
  • U drugom kvartalu ove godine više je iPhonea (24%) prodano u Kini nego u bilo kojoj drugoj zemlji, uključujući SAD (21%)
  • Prošle godine oko 19% ukupnih Appleovih prihoda je došlo iz Kine, odnosno 74 milijarde dolara

Iz ovih detalja koje je objavio Business Insider vidljivo je da se brak između Applea i Kine ne može tek tako razvrgnuti, iz jednostavnog razloga što to nikome nije u interesu. Istina, kineske vlasi su prije nekoliko dana objavile naputak da se državnim službenicima zabranjuje korištenje iPhonea, no ubrzo su opovrgli medijske špekulacije o tome kako zabranu planiraju proširiti na državne kompanije.

U svakom slučaju, Apple je od Kine profitirao dvostruko. Najprije tako što je maksimalno smanjio troškove zahvaljujući eko-sustavu lanaca dobave, ali i činjenici što mu je Kina postala njegovo praktički najveće i najvažnije tržište. S druge strane, Kineska strana je također profitirala, budući da su upravo zahvaljujući Appleu otvoreni milijuni radnih mjesta.

Novi problemi na vidiku

Najnoviji problemi koji bi mogli spopasti Apple i njegovu vodeću tržišnu poziciju nisu uzrokovani samo američkim zaoštravanjem odnosa, odnosno tehnološko-trgovinskim ratom koji se trenutno vodi. Problem leži i u činjenici što kineska ekonomija polako, ali sigurno usporava, a to može imati nesagledive posljedice, kako za nju samu, tako i Apple.

Naime, većina dionica kineskih kompanija izlistanih na burzama u Hong Kongu i Šangaju ove godine je drastično pala. Nadalje, zbog ekonomske neizvjesnosti, nacionalna valuta juan je pala za 5% u odnosu na američki dolar, a u zemlji se istovremeno bilježi deflacija. Potonja pojava inače može biti daleko opasnija od inflacije. Problem u kineskoj ekonomiji trenutno predstavlja i povećana nezaposlenost mladih, koja je porasla na razinu iznad 20%, a ono od čega ekonomski analitičari najviše strahuju je moguće urušavanje sektora tržišta nekretnina. Istini za volju, ova kriza u Kini traje već nekoliko godina, ali se (još) nije prelila izvan zemlje, barem ne u obujmu u kojem su analitičari očekivali.

I sada, kad se konti zbroje, kada dođe sve na svoje, vidimo da situacija nikako nije bajna i da je samo pitanje vremena kad će se pogoršati. Tehnološkom ratu se ne nazire kraj, dapače. Nakon najnovijih poteza kineskih vlasti, čini se da će se dodatno razbuktati, a to je ono što Appleu u ovom trenutku najmanje treba. U ovom trenutku je nezahvalno prognozirati kako će brojke izgledati sljedećih godina, ali mala je šansa da će se Apple tek tako odvojiti od Kine, za koju je praktički vezan pupčanom vrpcom.