Apple povećao narudžbe novog A15 Bionic čipsetaDok svijet trese opća logistička kriza, Apple se profilira kao tvrtka s najotpornijim logističkim lancem. Iako je i proizvođač iPhonea osjetio opću nestašicu komponenti, to je i dalje znatno manje od drugih na tržištu, što su spomenuli i analitičari iz Counterpointa. Posljednje novosti s Tajvana sugeriraju da je Apple od TSMC-a zatražio povećanje isporuka novog A15 Bionic čipseta.

Novi A15 nalazi se na novopredstavljenoj seriji iPhone 13 smartfona, kao i na novom iPad miniju. A15 Bionic izveden je u 5nm procesu, kao i njegov prethodnik A14, no novi SoC dolazi s više memorije, većim grafičkim mogućnostima i poboljšanjima na području performansi kod strojnog učenja. Digitimes piše da je Apple povećao narudžbe od TSMC-a za A15 Bionic, ali je smanjio narudžbe za neke starije generacije čipseta. Nadalje, TSMC će uspjeti ispuniti financijski cilj od 20% rasta prihoda u 2021. godini, unatoč pritisku tržišta, odnosno mnogo većem potraživanju procesora nego što tvrtka može isporučiti. Appleovo povećanje narudžbi neće utjecati na dogovorene isporuke u 2021. godini, nego se odnosni na period nakon, odnosno 2022. godinu.

Isto tako, tajvanski TSMC povećao je cijene svojih proizvoda i do 20%, što će se sigurno reflektirati i na cijene elektroničkih proizvoda na tržištu. Appleu je navodno proizvodnja A15 čipseta poskupljela samo 3%, vjerojatno iz razloga što je Apple TSMC-ov najveći klijent. TSMC navodi i da je identificirao kupce koji su njihove proizvode kupovali za skladištenje, bilo zbog straha američko-kineskog tehnološkog rata, ali i opće nestašice što dodatno samo povećava nestašicu.