Apple povećao narudžbe novog A15 Bionic čipseta

Dok svijet trese opća logistička kriza, Apple se profilira kao tvrtka s najotpornijim logističkim lancem. Iako je i proizvođač iPhonea osjetio opću nestašicu komponenti, to je i dalje znatno manje od drugih na tržištu, što su spomenuli i analitičari iz Counterpointa. Posljednje novosti s Tajvana sugeriraju da je Apple od TSMC-a zatražio povećanje isporuka novog A15 Bionic čipseta.

Novi A15 nalazi se na novopredstavljenoj seriji iPhone 13 smartfona, kao i na novom iPad miniju. A15 Bionic izveden je u 5nm procesu, kao i njegov prethodnik A14, no novi SoC dolazi s više memorije, većim grafičkim mogućnostima i poboljšanjima na području performansi kod strojnog učenja. Digitimes piše da je Apple povećao narudžbe od TSMC-a za A15 Bionic, ali je smanjio narudžbe za neke starije generacije čipseta. Nadalje, TSMC će uspjeti ispuniti financijski cilj od 20% rasta prihoda u 2021. godini, unatoč pritisku tržišta, odnosno mnogo većem potraživanju procesora nego što tvrtka može isporučiti. Appleovo povećanje narudžbi neće utjecati na dogovorene isporuke u 2021. godini, nego se odnosni na period nakon, odnosno 2022. godinu.

Isto tako, tajvanski TSMC povećao je cijene svojih proizvoda i do 20%, što će se sigurno reflektirati i na cijene elektroničkih proizvoda na tržištu. Appleu je navodno proizvodnja A15 čipseta poskupljela samo 3%, vjerojatno iz razloga što je Apple TSMC-ov najveći klijent. TSMC navodi i da je identificirao kupce koji su njihove proizvode kupovali za skladištenje, bilo zbog straha američko-kineskog tehnološkog rata, ali i opće nestašice što dodatno samo povećava nestašicu.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT