ARM navodno na prodaju – Nvidia zainteresirana, Apple nije

Prije četiri godine japanski konglomerat Softbank preuzeo je ARM, britanskog proizvođača poluvodičih proizvoda koji je poznat po istoimenoj arhitekturi procesora koja se danas nalazi u širokoj uporabi na mobilnim uređajima, a uskoro i na Apple računalima.

U posljednje vrijeme pojavile su se informacije da SoftBank razmatra prodaju ili izlistavanje ARM-a na burzu kako bi pridošlim kapitalom poboljšao financijsku strukturu grupe. ARM je kupljen za 32 milijarde dolara, a od 2016. do danas samo se povećao broj proizvoda koji koriste procesore na ARM arhitekturi, a od sljedeće godine i sam Apple je najavio računala s ARM-om, a Microsoft već ima posebnu verziju Windows OS-a zvanu “Windows on ARM” za ARM procesore poput Qulacomm Snapdragona 8c ili 7c.

Nije poznato o kojim ciframa je riječ kada se govori o prodaji ARM-a, a od zainteresiranih kupaca trenutno se u javnom prostoru spominje samo Nvidia, poznata po proizvodnji grafičkih kartica. Apple se također spominje u kontekstu kako bi preuzimanjem ARM-a Apple imao više kontrole nad razovjem MacOS-a za ARM, no Apple navodno nije zainteresiran za takva kapitalna ulaganja. Vjerojatno iz razloga što ARM svoje intelektualno vlasništvo licencira velikom broju tvrtki, dok Apple preferira većinu svojeg IP-a držati unutar tvrtke.

Čak je kao misaona vježba spomenut Huawei u ovoj računici jer bi preuzimanjem ARM-a imao aduta u “pregovorima” s američkom administracijom oko sankcija, ali pokušaj takvog preuzimanja vjerojatno je bio zaustavljen u samom početku od strane zapadnih, ali i japanskih regulatora.

via

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT