Biden na kušnji: hoće li Trumpove sulude namjere sprovesti u djelo ili će poslušati vlastite kompanije?Trumpova administracija je prilikom odlaska prilično zakomplicirala stvari novom predsjedniku i njegovoj ekipi. U zadnjih nekoliko dana vladavine uveli su niz novih sankcija različitim kineskim kompanijama, među kojima je i Xiaomi. To je samo točka na „i“ dosadašnje politike prema cijelom kineskom tehnološkom sektoru, a najpoznatija imena su Huawei i ZTE.Prema uredbi koju je Trumpova administracija na odlasku donijela, najnovije sankcije na snagu trebaju stupiti 22. ožujka, što je propisano od Ministarstva trgovine. Nova administracija po zakonu ovo mora provesti u djelo, no Biden je dao mogućnost svojevrsne javne rasprave prije nego što nove mjere stupe na snagu.

Naime, američka gospodarska komora (ne, nije ni približno slična našoj), kao i mnoge druge poduzetničke udruge izrazili su zabrinutost zbog odluka Ministarstva trgovine da uvede nove sankcije kineskim kompanijama, budući da je već prije bilo jasno da više štete nanose njima samima nego Kinezima, prenosi Reuers.

Također, izrazili su zabrinutost i negodovanje zbog jednostranog djelovanja Ministarstva trgovine, koje odluke donosi mimo protokola, bez imalo transparentnosti, pa čak i uračunljivosti, te bez uvažavanja drugih vladinih programa. Ovakvo ponašanje Ministarstva trgovine, kao dio administracije (bivšeg) predsjednika, slobodno bismo mogli nazvati diktaturom (op.a).

Zainteresirane strane su organizirale okrugli stol i zaključile da mjere koje je Ministastvo trgovine do sada provodilo ne daju učinka u ovakvoj formi, štoviše, kontraproduktivne su. Zato će novo ministarstvo do 22. ožujka primati primjedbe i sugestije svih koji su uključeni u trgovinu i suradnju s kineskim kompanijama kako bi našli zajedničko rješenje. Kako će sve na kraju završiti, teško je reći, budući da će biti nemoguće izbjeći lobiste, odnosno protagoniste cijele priče oko sankcija, koji su i doveli do ovakve situacije.

Nekim interesnim skupinama u SAD je očito jako stalo da se kineskoj ekonomiji što više našteti, posebice u tehnološkom sektoru, no Trumpov trgovinski rat, započet prije dvije godine, ne samo da nije dao rezultata, već se vratio kao bumerang, o čemu više možete pročitati ovdje, zbog čega predstavnici američkih kompanija sada i negoduju.