Kriptovalute

Bitcoin 60.000 dolara. Cijena bi zbog halvinga ove godine mogla doseći 100.000

Nije trebalo dugo od posljednjeg članka o kriptovalutama da Bitcoin dosegne vrijednost od 60.000 dolara. Nakon jučerašnjih 57.000, Bitcoin je danas na Binance mjenjačnici probio psihološku granicu od 60.000 dolara, čime je definitivno završilo dvogodišnje razdoblje bear marketa. U naletu novog paraboličnog rasta cijene, najveća kriptovaluta je na trenutak dosegla brojku od 61.127 dolara, da bi se u trenucima nastanka ovog teksta počela spuštati natrag prema 60.000.

Ovakav razvoj događaja zapravo ni ne čudi s obzirom da se bliži halving event, koji će se dogoditi u travnju. Podsjetimo, radi se o algoritmu ugrađenom u sustav, koji svake četiri godine smanjuje nagradu rudarima. Naime, oni će nakon 18. travnja umjesto 6,25 BTC po složenom bloku dobivati 3,125 BTC, a to znači podizanje cijena kako bi im se poslovanje isplatilo.

Svaki halving do sada je uzrokovao veliki rast vrijednosti, a ako se povijest ponovi, Bitcoin bi ove godine prvi put mogao dosegnuti vrijednost od 100.000 dolara, navode mnogi analitičari i ulagači.

U ovom trenutku je teško raditi tehničku analizu, budući da postoji izvjesna mogućnost da je ovaj rast uzrokovan i FOMO faktorom (Fear of missing out), odnosno „strahom od propuštanja“. Međutim, najnovijem rastu vrijednosti Bitcoina pridonijelo je i nedavno odobrenje Bitcoin spot ETF derivata na američkom tržištu, što je privuklo nova sredstva od strane velikog broja potpuno novih ulagača. Obujam trgovanja (volume) također kaže da postoji stvarna potražnja, odnosno da se ne radi o klasičnoj „pump & dump“ manipulaciji od strane velikih entiteta.

Još jedan faktor koji je uzrokovao ovako strelovit rast vrijednosti u protekla 24 sata su i masovne likvidacije short pozicija na mnječanjicama. Kad je Bitcoin probio posljednji resistance, u zoni od 57.000 do 58.000 dolara, velik broj trgovaca je otvorio short pozicije, dakle kladili su se na pad. Ipak, cijena na spot tržištu je nastavila rasti i to je automatski povuklo okidač za kaskadne likvidacije. Unutar protekla 24 sata, likvidirano je preko 120 milijuna dolara vrijednosti short pozicija Bitcoina, a svih kriptovaluta zajedno, 211 milijuna dolara. Više o likvidacijama i zašto uzrokuju strelovit rast ili pad cijene u kratkom roku, pročitajte u našem članku o volatilnosti kriptovaluta.

Ako se ipak upustimo u tehničku analizu, vidjet ćemmo da se prva resistance razina po Fibonaci indikatoru nalazi u zoni od imeđu 62.000 i 64.000 dolara, nakon čega bi vrlo lako mogla uslijediti privremena korekcija, odnosno povratak između 57.000 i 58.000.

Dodajmo i to da su analitičari prije samo dva mjeseca prognozirali da će brojka od 50.000 dolara biti dosegnuta tek u travnju, a sada se već govori o tome da bi uoči halvinga cijena mogla narasti na 70.000, tj. postići najveću cijenu u povijesti.