Kriptovalute

Bitcoin dosegao 71.500 dolara – najvišu razinu u povijesti

Bitcoin je jutros na najvećim mjenjačnicama dosegao najvišu razinu u povijesti, odnosno vrijednost od 71.500 dolara, nakon što je probio resistance zonu od 69.000, koliko je vrijedio u studenom 2021. godine.

Novi ATH (All-Time-High) je u zadnjih nekoliko dana potignut u nekoliko navrata, no cijena bi se ubrzo korigirala u zoni između 68.000 i 69.500. dolara.

Povezano: Što je Bitcoin halving i zašto svaki put uzrokuje rast vrijednosti?

Ovo sada potvrđuje ranije iznesene teze da se radi o novom bull marketu, a možda čak i njegovom početku. Naime, mnogi analitičari predviđaju da će Bitcoin do kraja ove godine probiti psihološku granicu od 100.000 dolara i rasti dalje. Koliko točno, nitko ne može predvidjeti, ali ako u obzir uzmemo grafove iz prethodnih halving godina, cijena bi u ovom ciklusu mogla doseći između 140.000 i 160.000 dolara.

S obzirom da se sada nalazimo u neistraženom području, odnosno u „uncharted territory“, kako to traderi vole reći, ne postoje indikatori koji bi pouzdano mogli odrediti prvu nadolazeću resistance zonu, gdje bi se cijena trebala korigirati ili konsolidirati.

Bitcoin dnevni graf:

Međutim, indikativno je da je vrijednost najveće kriptovalute u posljednjih mjesec dana rasla po iznimno visokoj stopi, stoga se dade zaključiti da će se korekcija u nekom trenutku morati dogoditi. Kad točno i na koju razinu bi vrijednost mogla pasti, u ovakvim okolnostima je također nezahvalno špekulirati. 

Osim predstojećeg halvinga koji će se dogoditi u travnju, glavni razlozi za rast povjerenja ulagača u Bitcoin je i nedavno odobrenje uvođenja spot ETF-ova u SAD-u, što je privuklo mnoge male ulagače, među kojima je velik broj onih koji se po prvi puta susreću s kriptovalutama.

Povezano: Zašto su kriptovalute tako volatilne?

Nadalje, stabilan rast američkih burzi i S&P500 indeksa, također su omogućili povratak povjerenja ulagača u financijske instrumente pa tako i kriptovalute. Preduvjet za ovaj pozitivni trend bilo je nedavno zaustavljanje rasta kamatnih stopa od strane američke središnje banke (FED), nakon čega je inflacija dovedena na željenu razinu.

Bitcoin tjedni graf:

Bitcoin

S druge strane, postoje i oni koji ne dijele ovakav optimizam, odnosno malo opreznije pristupaju problematici. Naime, analitičari američke investicijske banke JP Morgan mišljenja su da bi se prije samog halving eventa mogla dogoditi značajnija korekcija. Oni predviđaju da postoji velika šansa da se vrijednost Bitcoina u međuvremenu vrati u zonu između 42.000 i 47.000 dolara, da bi nakon toga nastavila rasti te u nekom trenutku postigla novu ATH (All-Time-High) razinu. Drugi analitičari pak predviđaju korekciju na 55.000 dolara, da bi se cijena u sljedećem mikrociklusu konsolidirala na 85.000.

Uglavnom, većina analitičara se slaže da pravi rast tek predstoji, i to nakon halvinga, koji će se dogoditi 18. travnja.