Kriptovalute

Bitcoin dosegao vrijednost od 40.000 dolara. Prvi put nakon svibnja 2022. godine

Bitcoin je noćas prvi put nakon svibnja 2022. godine probio cijenu od 40.000 dolara. Nakon rekordne vrijednosti od 69.000 dolara u studenom 2021., tržište kriptovaluta je bilo u konstantom padu, da bi se vodeća kriptovaluta u sljedećih godinu dana strmoglavila na najnižu razinu u proteklih nekoliko godina, tj. na 15.443 dolara.

Nakon toga uslijedio je postupni oporavak, koji je dobrim dijelom rezultat povratka povjerenja ulagača u tržište kapitala. Ovakav razvoj događaja velikim je dijelom bio uvjetovan usporavanjem i zaustavljanjem podizanja kamatnih stopa američke središnje banke FED, ali i ostalih središnjih banaka najvećih svjetskih ekonomija, što je utjecalo i na oporavak burzovnih indeksa.

Povezano: Zašto su kriptovalute tako volatilne?

Zanimljivo je da u nedjelju u ponoć (UTC) završio sedmi tjedan s uzastopnim zelenim „svijećama“ na tjednom grafu Bitcoina, što se nije dogodilo još od 2020. godine. Tada je nakon kratkotrajnog pada uzrokovanog pandemijom Covida uslijedio parabolični rast, da bi 2021. cijena dosegla vrhunac. Jedan od glavnih razloga za rast 2020. godine bio je i halving event, tj. događaj u Bitcoin algoritmu koji svake četiri godine smanjuje dobit rudarima za pola. Sukladno tome, svaki halving je do sada bio popraćen i značajnim rastom cijene. S obzirom da sljedeći halving dolazi 2024. godine, ovakav rast cijene Bitcoina možemo pripisati i tom nadolazećem događaju.

U trenutku nastanka ovog teksta cijena Bitcoina je iznosila 40.017 dolara, no s obzirom na konstantni uzastopni rast posljednjih sedam tjedana, svakako treba očekivati korekciju. Ona je u pravilu posljedica „uzimanja profita“ trgovaca, koji u datom trenutku zatvaraju long pozicije na mjenjačnicama.

Povezano: Bliži se Bitcoin halving, dio algoritma koji je svaki put uzrokovao veliki rast cijene. Hoće li se povijest ponoviti?

Tehnička analiza kaže da je prva support razina sada na 35.100 dolara, tj. na toliko bi se cijena u narednom periodu mogla korigirati. Ukoliko support ne izdrži, sljedeći se nalazi na oko 31.000 dolara. U slučaju nastavka konstantnog rasta, sljedeća ključna resistance razina nalazi se u zoni između 47.000 i 48.000 dolara.