Kriptovalute

Bitcoin dosegao vrijednost od 43.000 dolara, prvi put nakon tri mjesecaBitcoin, prva i najveća kriptovaluta, danas je dosegla cijenu od 43.000 dolara, prvi put nakon velikog pada u svibnju, koji je bio uzrokovan početkom zabrane rudarenja u Kini. Tada su vrijednosti kriptovaluta pale za oko 50%, konkretno Bitcoin s rekordnih 64.000 na oko nešto više od 30.000 dolara.Potrebno je napomenuti kako je u to doba preko 70% rudara kriptovaluta bilo locirano u Kini, i trebalo je vremena dok se postrojenja presele na druge lokacije, uglavnom u Sjevernu Ameriku, a kao nova meka spominje se Kazahstan.

Tako je Bitcoin danas dosegao najveću cijenu u protekla tri mjeseca, i to nakon što se dugo kretao u rangu između 30.000 i 36.000 dolara. Mnogi analitičari smatraju da se radi o novom „Bull Run“ momentu, tj. periodu kada cijene rastu. Iako se u proteklih nekoliko tjedana dogodilo nekoliko manjih skokova u vrijednosti Bitcoina, današnji je najznačajniji jer je dijelom uzrokovan istekom „optionsa“, tj. jednog o derivata na kripto-mjenjačnicama.

U trenutku pisanja ovog članka, cijena Bitcoina se kretala oko 42.800 dolara, što se u bilo kojem trenutku može promijeniti. Ipak, bitno je napomenuti kako je probijanje granice od 42.000 dolara za jedan Bitcoin bilo od presudne važnosti, kao i višesatno zadržavanje iznad nje, budući da je dugo predstavljala tzv. resistance level. „Resistance“ i „support“ leveli su inače vrijednosti koji se računaju po zlatnom rezu, odnosno Fibonacijevim brojevima koje koriste i trgovci dionicama, no o tome detaljnije u nekom od narednih članaka.

Sukladno rastu cijene Bitcoina, profitirale su i neke druge kriptovalute, posebice Ethereum, koji je jučer prešao na novi sustav rudarenja, koji troši manje električne energije. Umjesto klasičnog Proof-of-work, Ehereum je u postupku prelaska na Proof-of-stake sustav, koji će u budućnosti omogućiti da ova kriptovaluta bude i manje infatorna.

Što se Bitcoina tiše, analitičari smatraju da ukoliko se cijena iznad 43.000 dolara održi neko vrijeme, vrlo je izvjestan novi Bull Run prema 46.000 i 50.000 dolara. U suprotnom, donji resistance level se trenutno nalazi na oko 40.000 dolara, i malo je vjerojatno da će najveća kriptovaluta u nekom kratkom razdoblju potonuti ispod te vrijednosti.

Izjava o odricanju od odgovornosti:

Sve analize i/ili procjene u ovom tekstu, subjektivno su stajalište autora i ne predstavljaju savjete za ulaganje. Ukoliko se odlučite na ulaganje u kriptovalute, to radite na vlastitu odgovornost i na temelju vlastitih procjena i istraživanja.