Kriptovalute

Bitcoin pao 8% zbog izostanka odobrenja spot ETF-ova. U dva sata likvidirano pola milijarde dolara

Bitcoin je jučer na najvećim mjenjačnicama izgubio u prosjeku 8% vrijednosti, anulirajući tako rast na preko 45.000 dolara kojeg je stekao prva u prva dva dana 2024. godine. Cijena je naglo pala na 40.000 dolara, da bi se ubrzo konsolidirala na razini između 42.000 i 43.000. U samo dva sata, na mjenjačnicama je ukupno likvidirano oko 500 milijuna dolara long pozicija.

Kao razlog ovog pada analitičari navode izostanak odobrenja Bitcoin spot ETF-ova od strane američkog SEC-a, o čemu se špekuliralo mjesecima. Naime, Reuters je nedavno objavio kako će ovo regulatorno tijelo odobriti spomenute derivate u „utorak ili srijedu“, no s obzirom da se to nije dogodilo, tržište je reagiralo prodajom, a time i naglim padom vrijednosti. Klasična „buy the rumor, sell the news“ situacija u svijetu trgovanja vrijednosnicama.

Istini za volju, pad možda i ne bi bio ovako drastičan da mjenjačnice nisu bile pretrpane overleveraged long pozicijama. U prijevodu, mnogi trejderi su se očito kladili na sigurno odobravanje ETF-ova i posegnuli za većim leverage posudbama, što je na koncu rezultiralo likvidacijama njihovih pozicija i kaskadnim padom cijene. O ovakvim događajima smo već pisali u članku o volatilnosti kriptovaluta.

Prema svemu sudeći, Bitcoin ETF-ovi očito neće biti odobreni u ovoj epizodi, stoga je za vjerovati da ovaj pad sada predstavlja „priced-in“ situaciju. Drugim riječima, ako SEC do kraja siječnja ne odobri ETF-ove, do novih većih potresa na tržištu ne bi trebalo doći. Štoviše, tada će još bliži biti travanj, kad će na tapet doći halving, koji bi trebao biti jedan od najvećih katalizatora novog bull marketa.