Kriptovalute

Bitcoin pao ispod 39.000 dolara. Prva značajna korekcija nakon višemjesečnog rasta

Nakon prilično stabilnog rasta krajem prošle godine i probijanja granice od 48.000 dolara početkom ovog mjeseca, cijena Bitcoina se u proteklih nekoliko dana korigirala, da bi danas pala ispod 39.000.

Ovakav razvoj događaja zapravo je bio i predvidiv, budući da nakon svakog rasta mora doći do korekcije. Naime, u zoni od spomenutih 48.000 dolara nalazi se snažan resistance o čemu smo već govorili, pa je predvidivost ovoga puta bila prilično lagana svakome imalo upućenom u tehničku analizu trgovanja. Ova zona je prilično osjetljiva iz razloga što se upravo u njoj dogodio najoštriji pad vrijednosti u ožujku 2022. godine, koji je uslijedio nakon početka agresivnog podizanja kamatnih stopa od strane američke središnje banke. U to vrijeme cijena kriptovaluta bila je u velikoj mjeri povezana sa S&P500 burzovnim indeksom koji se tada također strmoglavio. 

Bitcoin: tjedni graf:

U trenucima nastanka ovog teksta, cijena Bitcoina na Binance mjenjačnici plesala je oko granice od 39.000 dolara, no sudeći prema grafu, mogla bi se spustiti i na otprilike 37.000, gdje se nalazi solidna support zona (1W EMA20). Prema on-chain podacima, na spomenutoj razini nalazi se i velika demand zona. U prijevodu, mnogi trgovci bi na toj razini trebali početi otvarati nove long pozicije.

Ukoliko ne izdrži, sljedeća snažna support razina nalazi se u zoni od oko 31.000 dolara (1W EMA100).

S druge strane, ako pogledamo tjedni graf, vidjet ćemo da je ovo prva veća korekcija u posljednjih nekoliko mjeseci, s dovoljno potencijala za daljnji rast, posebice kad u obzir uzmemo nadolazeći halving event koji će se dogoditi 18. travnja.

Izjava o odricanju od odgovornosti:
Sve analize i/ili procjene u ovom tekstu, subjektivno su stajalište autora i ne predstavljaju savjete za ulaganje. Ukoliko se odlučite na ulaganje u kriptovalute, to činite na vlastitu odgovornost i na temelju vlastitih procjena i istraživanja.