Kriptovalute

Bitcoin pao ispod 40.000 dolara i kakva je budućnost tržišta kriptovaluta?Kasno sinoć, dogodila se još jedna rasprodaja kriptovaluta, koju je, naravno, predvodio Bitcoin (BTC). U jednom trenutku njegova je cijena pala ispod 40.000 dolara, što je bio donji support level nakon kraha u ponedjeljak. Tako je od 7. rujna najveća kriptovaluta izgubila ¼ vrijednosti, dakle s 52.900 dolara pala je na 39.650. U sljedećih nekoliko sati cijena se korigirala i u trenutku pisanja ovog članaka, ona iznosi oko 41.900 dolara.

Cijena druge najveće valute također je izgubila na vrijednosti i s 3.900 dolara, koliko je vrijedio prije 7. rujna, Ethereum (ETH) se sada može kupiti za oko 2800 dolara. Treća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji Cardano (ADA), pala je ispod 2 dolara i njezina cijena trenutno iznosi nešto više od spomenutog iznosa.

Mnogi se sada pitaju kako je moguće da se ovako drastični padovi cijena događaju u tako kratko vrijeme, no idemo pokušati stvari shvatiti racionalno, i to stavku po stavku.

Nakon kineske zabrane rudarenja u svibnju, kad se dogodio najveći pad, kriptovalute su izgubile doslovno polovicu vrijednosti. Tijekom ljeta su se oporavile, da bi Bitcoin u kolovozu ponovno probio psihološku granicu od 50.000 dolara i dogurao čak do 52.900., nakon čega je uslijedio pad na 44.000. Već smo pisali o tome kako lakovjernici, koji tek ulaze na tržište i nemaju niti iskustva, niti kapitala, vrlo naivno pristupaju leverage tradingu, dakle načinu trgovanja gdje sredstva posuđuju od brokera, odnosno od mjenjačnica.

S druge strane, ove likvidacije futures ugovora mogu biti samo okidači za inače prisutan strah i oprez kod ostalih trgovaca jer smo vidjeli da nakon njihovog isteka nastupa panična rasprodaja i onih koji nisu vezani leverage ugovorima. S druge strane, whaleovi (entiteti koji posjeduju 1000 – 10.000 Bitcoina) imaju dovoljno prostora za manipulaciju, budući da su na tržište ušli rano, tj. kad je cijena Bitcoina iznosila ispod 5.000 dolara.

U 10-godišnjoj povijesti kriptovaluta, ovakvih, pa čak i većih padova, (ili korekcija kako analitičari vole reći), bilo je mnogo, tako da ni ovaj sadašnji ne čudi, a zanimljivo je i to da je u zadnje četiri godine svaki rujan završavao u crvenom, da bi se tržište počelo oporavljati u listopadu. Ovakav uzorak traje godinama i neki su analitičari stvorili nove alate prema kojima procjenjuju koliko će i kada Bitcoin rasti.

Tako su predvidjeli da će po tzv. stock-to-flow modelu do kraja ove godine postići vrijednosti od 100.000 dolara, a na proljeće čak 135.000. Međutim, drugi analitičari, odnosno oni manje optimistični i koji u ovom modelu ne vide logiku, tvrde da bull marketa, koji je počeo u kolovozu zapravo nije ni bilo. Pesimistični (uvjetno rečeno) analitičari kažu da je ljetošnji skok Bitcoina s 29.000 na 40.000 pa potom na 50.000 dolara zapravo bio „dead cat bounce“. Ovo je izraz koji se koristi u trgovanju, a doslovno izražava mogućnost da se i mrtva mačka može pokrenuti, da bi nakon toga ubrzo pala natrag na pod.

Dakle, trenutno imamo dvije suprotstavljene strane analitičara, one optimistične (bullish), i pesimistične (bearish), ali svakako treba napomenuti da su ovi prvi u velikoj većini. Za one koji ne znaju, Bull market označava trend rasta cijena a Bear pad. Radi se o analogiji s bikom, koji kad napada diže glavu i rogove prema gore, dok se medvjed najprije podigne na zadnje noge pa napada bacajući se na žrtvu.

Zanimljivo je da zagovornici teze da smo još uvijek u Bull marketu ovu situaciju objašnjavaju, odnosno povezuju s padom burzovnih indekasa, te najnovijom aferom s Evergrande grupom u Kini, koja je bankrotirala i uzrokovala kolaps tržišta nekretnina. Istini za volju, Evergrande grupa je realno tempirana bomba još od prije nekoliko godina, budući da je u Kini izgradila cijeli niz gradova-duhova. Naime, ogromna sredstva su uložena u izgradnju novih stanova, ali tržište je htjelo da se poslovi u te gradove ne presele, što je rezultiralo višegodišnjim propadanjem praznih stanova.

 

Za sada se još uvijek ne zna hoće li kineska vlada spasiti Evergrande grupu i zato vlada strah od nove financijske krize, nalik onoj iz 2008., kad se urušilo američko tržište nekretnina i izazvalo domino efekt u ostatku svijeta. Treba li uopće spominjati 1929. i krah Wall Streeta?

Dakle, ako Kinezi u svom naumu imaju namjeru naštetiti američkom, a time i europskom gospodarstvu, Evergrande im je šansa koja se ne propušta, no koliko sve skupa ima smisla, teško je zamisliti. Naime, ako ekonomska kriza zahvati ostatak svijeta, nužno će pasti i kinesko gospodarstvo, čiji su temelji doslovno ukopani u izvoz, a to znači da će izgubiti tržište.

I kakve veze sad cijela priča s Evergrande grupom ima s kriptovalutama? Osobno smatram da nema nikakve, ali najoptimističniji analitičari i agitatori u njoj vide opravdanje za aktualni pad cijena. Jasno je da je ova situacija izazvala strah, no ne bi li baš to trebao biti razlog za ulaganje u kriptovalute, koje su neovisne o centralnim bankama? Realno, crackdown u svibnju je bio objektivan razlog za strah i pad vrijednosti, jer se 70% rudara Bitcoina nalazilo u Kini, no sada su stvari malo drukčije, ali se svakako može reći da trgovci pušu i u hladno.

E sad, postoji i treća skupina analitičara koja vjeruje da će Bitcoin uskoro naići na „rotating“, što znači da će izgubiti dominaciju. Njegov udio u ukupnom tržištu kriptovaluta trenutno iznosi 41%, s daljnjim trendom pada. Ovi analitičari spas tržišta vide u tzv. altcoinima, dakle alternativnim kriptovalutama, čija je tržišna kapitalizacija puno manja od Bitcoinove. Oni koji prate problematiku, mogli su zaključiti da altcoini u pravilu rastu po višestruko većoj stopi od Bitcoinove, ali kad dođe do pada, isto tako i brže padaju. Bez obzira na to, ovi analitičari smatraju da je Bitcoin postao preogroman i previše trom, te da bi upravo altcoini mogli biti bolji izvor zarade.

Tko je u pravu, vidjet ćemo već kroz nekoliko tjedana, jer su optimistični analitičari po stock-to-flow modelu predvidjeli da će cijena Bitcoina u listopadu iznositi oko 65.000 dolara, u studenom preko 80.000, da bi se do kraja godine približila magičnoj brojci od 100.000. Ukoliko se ovaj scenarij ostvari, rast će i altcoini, i to po puno većoj stopi.

Pesimistični analitičari baš i nemaju neki model po kojem računaju eventualni pad cijene Bitcoina ili barem usporeni rast, ali zato često naglašavaju da je bliži cijeni od 10.000 nego 100.000 dolara. Naravno, ova nagađanja ne potkrepljuju nikakvim konkretnim analizama ni grafovima. Oni koji se više služe matematikom i alatima za risk-managment, ostaju oprezni u prognozama i savjetuju postupno ulaganje. Naime, ukoliko je sadašnja cijena Bitcoina ove godine zaista dosegla dno, a prema svim analizama i usporedbama s prijašnjim grafovima, tako bi trebalo biti, savjetuju oprezno ulaganje manjih svota dok se ne vidi u kojem se smjeru cijena kreće. Nemojte zaboraviti da ukoliko support level od 40.000 dolara ne izdrži sljedećih nekoliko dana, cijena se vrlo lako može spustiti na 37.000 dolara, što je prvi sljedeći Fibonaci retracement.

Što se straha od regulacije tiče, a ona se često navodi kao prijetnja kriptovalutama, treba reći da sve više analitičara smatra kako je ona zapravo potrebna i poželjna, upravo zato da se ne događaju ovakve stvari, odnosno da krupna riba zgrće milijarde na lakovjernim novopridošlicama. Upravo zato i mi savjetujemo da se klonite leverage tradinga, jer je i u trgovanju dionicama davno dokazano da 70% onih koji na takav način trguju, ostvare ogroman gubitak, a mnogi se dovedu u situaciju da moraju prodavati i domove. A razlog zašto njihovi gubici ne sruše tržište kao što je slučaj s kriptovalutama, leži upravo u regulaciji.

Izjava o odricanju od odgovornosti:

Sve analize i/ili procjene u ovom tekstu, subjektivno su stajalište autora i ne predstavljaju savjete za ulaganje. Ukoliko se odlučite na ulaganje u kriptovalute, to radite na vlastitu odgovornost i na temelju vlastitih procjena i istraživanja.