Kriptovalute

Bitcoin ponovno dosegao cijenu od 50.000 dolaraJutros rano, nešto prije 5 sati po našem vremenu, Bitcoin je nakon tri mjeseca ponovno postigao cijenu od 50.000 dolara. Naime, u svibnju, najstarija i najveća kriptovaluta je postigla najvišu cijenu ikad, oko 64.000 dolara, nakon čega je kineska zabrana rudarenja potresla tržište i doslovno prepolovila cijenu Bitcoina i ostalih kriptovaluta.

Svemu je kumovao i ekscentrični milijarder Elon Musk, koji je na Twitteru objavio da njegova tvrtka Tesla više neće primati Bitcoin kao sredstvo plaćanja, što je dodatno potreslo tržište, jer je došlo kao šok nakon što je u veljači u vodeću kriptovalutu uložila 1,5 milijardu dolara. Uslijedila je serija Muskovih objava na Twitteru, koje su kasnije djelomično utjecale na kretanje cijene Bitcoina, a posebice pumpanje Dogecoina, no ubrzo se pokazalo da se njegov utjecaj topi.

Današnjim probijanjem psihološke granice od 50.000 dolara, Bitcoin (BTC) je ponovno vratio povjerenje ulagača u kriptovalute te, kao što je i do sada bilo slučaj, za sobom povukao ostatak tržišta. Tako je Ethereum (ETH) postigao cijenu od 3350 dolara, a Cardano (ADA) 2,86.

Nakon probijanja granice od 50.000 dolara, Bitcoin je postigao cijenu od 50.130, da bi uslijedila korekcija na oko 49.900, da bi ubrzo nakon toga doživjela još jedan manji skok, i to na 50.400 dolara. U trenucima pisanja ovog članka, cijena Bitcoina se kretala oko 50.200 dolara. S obzirom volatilnost, danas bi mogla još malo varirati, nakon čega bi se trebala djelomično stabilizirati.

Na temelju kretanja cijena u zadnjih pet dana, Fibonaci retracement, matematički alat kojeg trgovci dionicama i kriptovalutama koriste u kratkoročnom i srednjoročnom predviđanju cijena, sugerira da se prvi support level u ovom trenutku nalazi na oko 48.800 dolara (Fib 0.382), a drugi na 48.000 (Fib 0.618). Ovo znači da u neko dogledno vrijeme cijena Bitcoina ne bi trebala pasti ispod ovih vrijednosti. S druge strane, prvi resistance level trenutno se nalazi na 52.800 (Fib 1.382), a drugi na 55.400 dolara (Fib 1.618), što pak sugerira da je mala vjerojatnost da će u kratkom vremenu porasti više od toga.

Što se dugoročnih prognoza tiče, mnogi analitičari smatraju da će Bitcoin do kraja godine vrijediti 100.000 dolara, ali s obzirom na volatilnost, moguće je da u međuvremenu dođe i do kratkoročnih padova. Jasno, mnogi su se upuštali u nezahvalan posao predviđanja cijena, ali malo tko je mogao predvidjeti kineski crackdown, iako treba primijetiti i to da je 2017. godine, kad je cijena Bitcoina dosegla 5.000 dolara, malo tko vjerovao da će se u par godina povećati za 10 puta.

Ovdje treba istaknuti kako je povratku povjerenja u kriptovalute uvelike kumovala činjenica da su i mnoge investicijske banke, kao npr. JP Morgan, u međuvremenu ušle u biznis s kriptovalutama, a i Cionbase, jedna od najvećih mjenjačnica, najavila ulaganje od 500 milijuna dolara, s napomenom da će određeni dio ostvarenog profita nastaviti ulagati upravo u kriptovalute.

Povezani članci:

Tko i na koji način kontrolira cijenu Bitcoina?


Bitcoin dosegao vrijednost od 43.000 dolara, prvi put nakon tri mjeseca


Kako je nastao Bitcoin, u što se pretvorio i kamo ide? Isplati li se ulagati?