Kriptovalute

Bitcoin u samo sat vremena izgubio 10% vrijednostiBitcoin je jučer doživio jedan od oštrijih padova ove godine, kad je u samo sat vremena izgubio 16% vrijednosti. Naime, nakon oporavka od kineskog crackdowna u svibnju, kada je vrijednost s povijesno visokih 64.000 dolara pala na ispod 30.000, Bitcoin se tijekom ljeta oporavio, da bi prekjučer njegova cijena dosegla 52.900 dolara.Tako je na mjenjačnicama u zapadnoj hemisferi sinoć cijena Bitcoina u jednom trenutku pala na oko 43.000 dolara, da bi se ubrzo nakon toga korigirala na 47.000, dakle ukupan rezultat je pad od oko 10%. No, što se zapravo dogodilo?

Kao što smo u jednom od članaka o kriptovalutama već pisali, na mjenjačnicama se odavno ne trguje samo na način kupnje i prodaje (spot trading), već i raznim derivatima. Jedni od njih su leverage i futures ugovori koji velikim ribama omogućuju manipulaciju cijenom. Futuresi su bili prepozicionirani, a kad su istekli, uslijedila je kaskadna reakcija. U sat vremena likvidirano je oko 3 milijarde dolara vrijednosti pozicija koje su za sobom povukle i panični sell-off sitnijih riba. Očekivano, Bitcoin kao najveća kriptovaluta, za sobom je povukao i ostale, što je odavno postalo folklor.

Sve se poklopilo i s jučerašnjom legalizacijom Bitcoina kao sredstva plaćanja u El-Salvadoru, što je svakako odgovaralo upravo špekulativnim trgovcima, vjerojatno kako bi obeshrabrili druge zemlje. Naime, i Panama je najavila da će uskoro uvesti Bitcoin kao legalno sredstvo plaćanja. Ovdje treba ponovno podsjetiti na izvornu namjenu Bitcoina, tj. da omogući financijsku stabilnost nakon krize 2008., no situaciju su iskoristili špekulanti i dogodilo se upravo suprotno, što je objašnjeno u ovom članku.

Da bismo shvatili zašto se ovakve stvari događaju, treba se samo prisjetiti da je Bitcoin 2017. godine vrijedio 5000 dolara, a 2013. par stotina. U to doba su mnogi akumulirali određene količine ove kriptovalute i u samo zadnje 4 godine, vrijednost mu je narasla 1000%. Tada su na scenu stupili veliki investitori koji su u Bitcoin uložili milijarde dolara i sada kad je njihov kapital povećan 10 puta, imaju dovoljno prostora za ovakve igre i manipulaciju cijenom.

Naravno, kaskadna reakcija i nagli pad na 43.000 dolara nije sve trgovce dočekao nespremnima i u roku od nekoliko minuta su pokupovali tzv. dip, da bi se cijena uskoro stabilizirala na 47.000 dolara.

Na kraju, najviše su izgubili upravo leverage traderi, dakle sitna riba željna brze zarade. Pohlepa je ovoga puta pokazala svoju lošu stranu, a tržište je doživjelo svojevrsno pročišćenje.

Treba reći i to da se analitika još jednom pokazala prilično preciznom, budući da je ključni support level od 49.000 izgubljen, dok je sljedeći po Fibonaci retracementu bio 44.000 dolara. Upravo tako se krivulja i kretala, a ne treba zaboraviti da je ovakvih padova bilo i u prethodnom bull runu u prvoj polovici godine kad se cijena s 20.000 penjala na povijesnih 64.000 dolara.

Volatilnost - upravo to je jedna od ključnih značajki kriptovaluta i oni koji nisu spremni na ovakve scenarije, ne bi trebali ni trgovati. Dapače, mnogi traderi ovaj pad vide kao novu šansu za zaradu, budući da je Bitcoin ograničeno vrijeme „na popustu“, a mnogima može poslužiti kao ulaz na tržište. Isto tako treba napomenuti da je moguć i kratkoročni povratak na 43.000 dolara, tako da ako kupujete dip, svakako pričekajte koji dan ili malo više.

Ovo nije ni prvi ni zadnji nagli pad cijene, i mnogi analitičari vjeruju da će se Bitcoin u vrlo kratkom roku brzo vratiti preko psihološke granice od 50.000 dolara te nastaviti put prema zacrtanoj meti mnogih analitičara od 100.000 dolara do proljeća. U svakom slučaju, long-time HODLeri (oni koji se ne bave toliko trgovanjem, već u Bitcoinu i kriptovalutama vide dugoročnu investiciju) u većini slučajeva su i dalje na dobitku.

Izjava o odricanju od odgovornosti:

Sve analize i/ili procjene u ovom tekstu, subjektivno su stajalište autora i ne predstavljaju savjete za ulaganje. Ukoliko se odlučite na ulaganje u kriptovalute, to radite na vlastitu odgovornost i na temelju vlastitih procjena i istraživanja.