Top teme

Deutsche Telekom i austrijski regulator opovrgli tvrdnje EU Komisije da Huawei predstavlja "visoki rizik"

Povjerenik EU Komisije Thierry Breton prije nekoliko dana je zatražio da Njemačka i druge europske zemlje prestanu odugovlačiti, te da uklone kinesku opremu iz infrastrukture svojih 5G telekomunikacijskih mreža.

Na tiskovnoj konferenciji od 15. lipnja, Breton je citirao smjernice Europske unije koje od zemalja članica traže da procijene "visokorizične dobavljače", dodajući: "Do sada je samo 10 njih koristilo ove preporuke da ograniče ili isključe visokorizične dobavljače. To je presporo i predstavlja veliki sigurnosni rizik te izlaže kolektivnu sigurnost Unije, budući da stvara veliku ovisnost za EU i ozbiljne ranjivosti.” Potom je još dodao: "Ne možemo si priuštiti održavanje kritičnih ovisnosti koje bi mogle postati oružje protiv naših interesa".

Ubrzo su reagirali iz Deutsche Telekoma, koji je brzo odbacio tvrdnje da se mobilne mreže koje je izgradio Huawei mogu daljinski podešavati kako bi uzrokovale štetu ili ukrale podatke.

"Sustavi upravljanja mrežom nalaze se u visoko-sigurnosnoj mreži koja je potpuno odvojena od interneta i uredske komunikacijske mreže tvrtke", rekao je izvršni direktor Deutsche Telekoma Stephan Broszio, prema tiskovnim izvješćima. “Pristup ovoj mreži dopušten je samo nekolicini zaposlenika koji podliježu strogom sigurnosnom pregledu. Daljinski pokušaj pristupa od strane proizvođača (Huawei op.a.) nije moguć.”

U međuvremenu, glavni austrijski telekom regulator, Klaus Steinmauer, rekao je austrijskoj u izjavi za medije da "ne vidi nikakvu opasnost od Huaweija".

Povezano: Uklanjanje Huawei 5G opreme Njemačku bi koštalo više od 3 milijarde eura. Hoće li to utjecati i na Hrvatsku?

No, usprkos tome, Europska komisija i dalje inzistira na uklanjanju Huawei i ZTE opreme iz svojih ureda, te preporučuje Europskom parlamentu i Europskom vijeću da učine isto. S druge strane, kao takva nema ovlasti narediti pojedinim državama članicama unije da isključe određene dobavljače iz svoje telekomunikacijske infrastrukture.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova, koje sada drži Zelena stranka, zagovara oštru politiku prema kineskim telekomunikacijskim tvrtkama, izvijestio je njemački poslovni dnevnik Handelsblatt.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova, koje pripada Socijaldemokratskoj stranci, nije zauzelo stav. Glasnogovornik ministra unutarnjih poslova ostavio je otvorenim koliko bi stav Komisije EU-a prema Huaweiju i ZTE-u mogao igrati ulogu u njemačkoj politici, dodaju njemački mediji.

Njemačka regulatorna tijela počela su s procjenama sigurnosti sustava koje je izgradio Huawei prije četiri godine, i to pod pritiskom Washingtona. No, uklanjanje kineske 5G opreme – većinom isporučene od strane Huaweija, ali nešto i ZTE-a – bilo bi skupo i prilično poremetilo usluge europskih operatera, a procjene ukupnih troškova dosežu desetke milijardi eura.

Nadalje, Nizozemska, koja je pod pritiskom SAD-a, zabranila izvoz ASML-ovih naprednih litografskih strojeva u Kinu, i gdje je Huawei navodno pod nadzorom nacionalne obavještajne agencije od 2019. – ovisi o Huaweijevoj opremi u oko 72% nacionalne telekomunikacijske infrastrukture.

Huawei je, naravno, odbio optužbe Europske komisije. U službenoj izjavi za medije, objavljenoj 18. lipnja, navodi: “Huawei se snažno protivi i ne slaže s komentarima predstavnika Europske komisije. To očito nije utemeljeno na provjerenoj, transparentnoj, objektivnoj i tehničkoj procjeni 5G mreža.

“Huawei razumije zabrinutost Europske komisije za zaštitu cyber sigurnosti unutar EU-a. Međutim, ograničenja ili isključenja temeljena na diskriminirajućim prosudbama predstavljat će ozbiljne ekonomske i socijalne rizike, a spriječilo bi inovacije i potpuno izobličilo tržište EU“… Javno isticanje pojedinog subjekta kao visokorizičnog, a bez pravne osnove, protivno je načelima slobodne trgovine.“

U izjavi se dalje pozivaju korisnici i organizacije za testiranje u Huaweijev Centar za transparentnost cyber sigurnosti u Bruxellesu "kako bi izvršili objektivne i neovisne sigurnosne testove te provjere u skladu s industrijski priznatim standardima“.