Facebook prodaje vaše podatke, prikuplja popise poziva… i što sad?

U proteklih nekoliko dana mainstream mediji su brujali o curenju korisničkih podataka iz Facebooka, da bi se sada ispostavilo da ni sam Facebook nije toliko nedužan, budući da je bez znanja korisnika putem Android aplikacije prikupljao podatke o pozivima i SMS porukama, i to tijekom zadnjih nekoliko godina.

No krenimo redom. Prije nekoliko dana, na površinu je isplivalo da je britanska tvrtka Cambridge Analytica tijekom 2016. godine prikupljala podatke preko 50 milijuna korisnika najveće društvene mreže na svijetu, kako bi ih iskoristila u svrhu političke promidžbe tijekom američkih predsjedničkih izbora.

Cambridge Analytica je prikupljala podatke u suprotnosti s pravilima Facebooka, nakon čega joj je ovaj naredio da ih obriše. No, kako se sada ispostavilo, to se nije dogodilo, već su podaci korišteni u političke svrhe, kako tijekom američkih predsjedničkih izbora, tako i na britanskom referendumu za izlazak iz EU. Sjeća li se netko da su Britanci za Brexit optužili Ruse?

U koju je svrhu, pored navedene, ova britanska tvrtka koristila podatke o Facebook korisnicima, vjerojatno tek treba isplivati na površinu, a Facebook je u ovoj priči očito ispao žrtva prevare. No, kako je malo tko bio uvjeren u opću nevinost najveće društvene mreže, počelo se kopati dalje.

Najnovije otkriće sada pokazuje kako je i sam Facebook neovlašteno skupljao podatke svojih korisnika, u ovom slučaju vlasnika Android uređaja. Ispostavilo se da Facebook prati telefonske pozive i SMS poruke, i to putem svoje aplikacije, koja na Androidu ima pristup popisu poziva i SMS poruka.

Naime, prilikom instalacije, Facebook aplikacija, kao i mnoge druge, od vas traži da joj date pristup dozvolama. Iako sada izričito kaže da želi pristup popisima poziva i SMS poruka, prije verzije 4.1 to nije bio slučaj, već je pristup dobivala u paketu. Iako su dozvole u Android API-ju promijenjene, developeri su ih mogli zaobići koristeći se starim API-jima, da bi ih Google promijenio tek u listopadu 2017. godine.

Ovdje sada dolazi do izražaja razlika između Androida i iOS-a, jer na potonjem to nije bilo moguće, budući Apple nikad nije dozvolio pristup popisu poziva. Za ovu, idemo je tako nazvati, sigurnosnu rupu, svakako treba okriviti Google, a Appleu uputiti pohvale za sigurniji ekosustav, što je bilo jasno i prije, zbog njegove zatvorene prirode.

Koliko se ovo uopće može nazvati nekakvim sigurnosnim propustom, ne bih se usudio nagađati, ali ako pogledamo realno, što će Facebooku popis vaših poziva i SMS poruka? Možemo pretpostaviti da je njime pokušao poboljšati postojeći algoritam za predlaganje povezivanja “prijatelja”. Može ih koristiti u svrhu poboljšanja plasiranja oglasa, slično kao i Google, kako bi, jasno, zaradio što više novca. Uostalom, cijeli koncept društvenih mreža temelji se na prikupljanju podataka korisnika i njihovom redistribuiranju, što u vlastite svrhe, što u preprodaji ili “ustupanju” drugima putem raznih aplikacija.

I što sad kad se otkrilo da Facebook doslovno trguje vašim podacima i bilježi popise vaših poziva? Onog trenutka kad ste pristupili internetu, pozdravili ste se sa svojom privatnošću, koliko god se željeli prikazati anonimnima. Mnogi toga nisu bili svjesni, ali pojavom društvenih mreža, malo toga je ostalo za skriti. Korisnici iPhonea su u ovoj epizodi prošli nešto bolje, no ne treba imati iluzije da Apple ne prikuplja vaše podatke i ne prati vaše kretanje. To što će treća aplikacija biti uskraćena za popis poziva i SMS-ova, ne jamči da Apple vaše ostale podatke neće upotrijebiti na neki drugi način.

Uostalom, kompanije poput Googlea, Facebooka i Apple podatke o korisnicima prikupljaju u svrhu istraživanja zbog povećanja profita, što je u kapitalističkom društvu u kakvom živimo, očekivano i legitimno.

S druge strane, naše podatke putem pametnih telefona istovremeno prikupljaju i američke agencije kao što su CIA i NSA, i to na daleko sofisticiraniji način i s daleko opasnijim namjerama, pa na to iz nekog razloga gledamo s manjom dozom prijezira, jer, eto… oni se bore protiv terorizma i čuvaju demokraciju. Treba li uopće podsjećati na nedavne događaje oko prodaje Huawei mobitela na američkom tržištu? Amerikanci ih se jednostavno žele riješiti i ne skrivaju da to rade zbog špijuniranja američkih građana od strane Kine, ali će vam zato rado savjetovati da koristite sve druge, preko kojih vas oni mogu špijunirati. Ovo je na neki način bio uvod u predstojeći američko-kineski trgovinski rat, koji se upravo ovih dana rasplamsava, a kako će završiti, malo tko se usuđuje prognozirati.

O tome kako CIA presreće informaciju od tipkovnice i mikrofona prije nego što ona uopće stigne do operativnog sustava smartfona, a kamoli aplikacije, možete pročitati ovdje. Dakle, kad su ove agencije u pitanju, svaka poznata zaštita je beskorisna. Trebamo li se onda zabrinjavati zbog toga što Facebook bilježi pozive ili prodaje podatke trećim stranama? Trebamo li zbog toga izbrisati Facebook profil? Zuckerberg se s mojim u ovih 10 godina nije usrećio tako da mu je za mene definitivno svejedno, čak i ako je zabilježio popise svih poziva i moj profil prodao nekoj hrvatskoj (ili zimbabveanskoj) agenciji za istraživanje tržišta.

Onaj tko smatra da njegov profil vrijedi više, i da društvene mreže rade protiv njega, slobodno neka ga obriše, a ako ni to ne bude dovoljno, neka se malo odspoji s interneta i baci mobitel.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]