Android Top teme

Flash za Android je mrtav. Što sad?Adobe je jučer povukao svoj Flash player iz Google Play trgovine za sve korisnike Androida 4.0 i više. Ova odluka je u skladu s ranijim najavama da se razvoj Flash playera za Android zaustavlja, a Adobe svoj fokus stavlja na nove tehnologije, kao što je npr. HTML5.

Prema službenim izjavama iz Adobea, plugin se povlači iz Play storea zbog nekompatibilnosti s novijim uređajima.

Bez obzira na ovu odluku, Adobe će i dalje razvijati svoj Flash player za desktop računala.

Podsjetimo se, Flash player je bio velika prednost koju je Android imao u odnosu na najvećeg rivala – iOS. Nakon predstavljanja Appleovog iPada pitanje – "a gdje je Flash?" je visjelo u zraku. Tadašnji izvršni direktor Applea Steve Jobs je na to pitanje odgovorio obrazloženjem da je Flash player na i-uređajima donosio brojne probleme. Oni su uključivali sigurnosne propuste, loše performanse, kraće trajanje baterije i slično.

Nakon toga, Google ulazi u igru i udružuje se sa Adobeom te počevši od verzije Androida 2.2. (Froyo) omogućuje instalaciju Flash playera.

Na tadašnjim uređajima, a zbog skromnijih hardverskih specifikacija, Flash se nije pokazao u najboljem svjetlu, ali pojavom dvojezgrenih procesora i mobitela sa sve više RAM-a situacija se drastično popravila te se Flash player mogao koristiti praktički na jednak način kao i na računalima.

No, povratak u sadašnjost – Adobe se fokusira na poboljšavanju HTML5 tehnologije. Tehnologija koja je podržana od strane svih modernih preglednika i koja nudi unificiran način prikaza na svim platformama, bez potrebe instalacije dodatnog plugina. Sigurno ste se već susreli sa testnom verzijom Youtubea koja renderira video isječke upravo pomoću HTML5. No, u slučaju da niste ovdje možete provjeriti kako ona radi na vašem tabletu/mobitelu.

A u slučaju da vam je tradicionalni Flash player ipak draži, nije sve izgubljeno. U nastavku donosimo kratki vodič kako ga instalirati i na novije uređaje.

Upute za instalaciju:

1)     Najprije je potrebno omogućiti uređaju da instalira aplikacije i izvan Play Storea. To ćete napraviti odabirom Settings menija te odabirom Applications opcije. Unutar nje je potrebno odabrati "Unknown sources". Ovo se odnosi na Android 2.x, 3.x uređaje, a ako posjedujete uređaj s Androidom 4.x ovu opciju ćete pronaći u Settings->Security.

2)     Nakon toga u web pregledniku otvorite adresu: http://hugelaser.com/ac/install_flash_player.apk, skinite aplikaciju i pokrenite ju.

3)     Instalacija bi trebala kratko trajati i nakon završetka imate instaliran Flash player!

4)     Kako bi se uvjerili da radi, pokrenite web preglednik te po potrebi u plugin opcijama omogućite da se Flash pokreće uvijek ("Always on") ili po potrebi ("On demand").