Flash za Android je mrtav. Što sad?

Adobe je jučer povukao svoj Flash player iz Google Play trgovine za sve korisnike Androida 4.0 i više. Ova odluka je u skladu s ranijim najavama da se razvoj Flash playera za Android zaustavlja, a Adobe svoj fokus stavlja na nove tehnologije, kao što je npr. HTML5.

Prema službenim izjavama iz Adobea, plugin se povlači iz Play storea zbog nekompatibilnosti s novijim uređajima.

Bez obzira na ovu odluku, Adobe će i dalje razvijati svoj Flash player za desktop računala.

Podsjetimo se, Flash player je bio velika prednost koju je Android imao u odnosu na najvećeg rivala – iOS. Nakon predstavljanja Appleovog iPada pitanje – “a gdje je Flash?” je visjelo u zraku. Tadašnji izvršni direktor Applea Steve Jobs je na to pitanje odgovorio obrazloženjem da je Flash player na i-uređajima donosio brojne probleme. Oni su uključivali sigurnosne propuste, loše performanse, kraće trajanje baterije i slično.

Nakon toga, Google ulazi u igru i udružuje se sa Adobeom te počevši od verzije Androida 2.2. (Froyo) omogućuje instalaciju Flash playera.

Na tadašnjim uređajima, a zbog skromnijih hardverskih specifikacija, Flash se nije pokazao u najboljem svjetlu, ali pojavom dvojezgrenih procesora i mobitela sa sve više RAM-a situacija se drastično popravila te se Flash player mogao koristiti praktički na jednak način kao i na računalima.

No, povratak u sadašnjost – Adobe se fokusira na poboljšavanju HTML5 tehnologije. Tehnologija koja je podržana od strane svih modernih preglednika i koja nudi unificiran način prikaza na svim platformama, bez potrebe instalacije dodatnog plugina. Sigurno ste se već susreli sa testnom verzijom Youtubea koja renderira video isječke upravo pomoću HTML5. No, u slučaju da niste ovdje možete provjeriti kako ona radi na vašem tabletu/mobitelu.

A u slučaju da vam je tradicionalni Flash player ipak draži, nije sve izgubljeno. U nastavku donosimo kratki vodič kako ga instalirati i na novije uređaje.

Upute za instalaciju:

1)     Najprije je potrebno omogućiti uređaju da instalira aplikacije i izvan Play Storea. To ćete napraviti odabirom Settings menija te odabirom Applications opcije. Unutar nje je potrebno odabrati “Unknown sources”. Ovo se odnosi na Android 2.x, 3.x uređaje, a ako posjedujete uređaj s Androidom 4.x ovu opciju ćete pronaći u Settings->Security.

2)     Nakon toga u web pregledniku otvorite adresu: http://hugelaser.com/ac/install_flash_player.apk, skinite aplikaciju i pokrenite ju.

3)     Instalacija bi trebala kratko trajati i nakon završetka imate instaliran Flash player!

4)     Kako bi se uvjerili da radi, pokrenite web preglednik te po potrebi u plugin opcijama omogućite da se Flash pokreće uvijek (“Always on”) ili po potrebi (“On demand”).

 
 

Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT