Francuska navodno “de facto” od 2028. zabranjuje Huawei mrežnu opremu, a Britanija spominje kapitalne investicije u Ericsson i Nokiju

Nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo zabranilo svojim operaterima kupovinu Huawei mrežne opreme od sljedeće godine i potpuno uklanjanje do 2027., Francuska je “de facto” učinila istu stvar, do duše u nešto blažem obliku.

Naime, Francuska je prema tvrdnjama tri različita izvora SouthChinaMorningPosta operaterima dodijelila licence za kupovinu i korištenje Huawei 5G mrežne opreme u trajanju od 3 do 8 godina, uz napomenu da te licence neće biti moguće produžiti. Nakon isteka licence, navodno treba ukloniti opremu iz mreže i zamijeniti je opremom drugim dobavljačima, što zapravo predstavlja sličnu zabranu kakvu je uvelo Ujedinjeno Kraljevstvo, no malo fleksibilniju za operatere.

Budući da ova informacija nije službeno potvrđena, uzimo je s dozom rezerve.

Službenije informacije stižu s Otoka, gdje je tajnik za digatalne tehnologije Oliver Dowden izjavio kako je osnovana radna skupina za ojačavanje pozicije Ujedinjenog Kraljevstva po pitanju mrežne infrastrukture i očuvanja nacionalne sigurnosti. Dowden je također spomenuo da Ujedinjeno Kraljevstvo analizira mogućnosti kapitalnog ulaganja u Ericsson ili Nokiju kako bi očuvali stabilnosti tržišta mrežne infrastrukture nakon zabrane Huaweia. Slične ideje plasirala je i američka administracija, no za sada konkrenti potezi u tom smjeru nisu poduzeti.

Posljednjih dana pojavila se informacija da bi Kina mogla Nokiji i Ericssonu zabraniti izvoz opreme proizvedene u Kini ako europske zemlje nastave vršiti pritisak na Huawei i isključivati ga iz natječaja za dobavljanje 5G opreme. Te informacije službenici kineske vlade oštro su opovrgnili nazvavši ih lažnim vijestima čiji je cilj sabotaža odnosa između Europe i Kine. Vijest je prvu plasirao američki Wall Street Journal pozivajući se na neimenovane izvore.

via

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT