Aplikacije

Google Bard: Još jedna odgoda lansiranja u EU zbog nepoštivanja regulacije o zaštiti podataka

Nakon što je inicijalno lansiran u 180 zemalja, ali ne i u Europskoj uniji, Googleov chatbot Bard, izravna konkurencija sada već sveprisutnoj ChatGPT platformi, nailazi na nove probleme.

Google je EU morao izostaviti s popisa zemalja u kojima je Bard dostupan, zbog prigovora europskog regulatora, kojeg predstavlja irska Komisija za zaštitu podataka. Drugim riječima, Bard u startu nije zadovoljavao standarde koje propisuje vrlo stroga EU regulativa.

U međuvremenu se vjerovalo da će Bard u EU biti lansiran ovog tjedna, no prema svemu sudeći, to se neće dogoditi. Politico prenosi da je spomenuti regulator još uvijek nezadovoljan ponuđenim rješenjima od strane Googlea po pitanju privatnosti i zaštite podataka, stoga će njegovo lansiranje u EU još jednom biti odgođeno.

Ovdje treba istaknuti da je i ChatGPT nedavno zabranjen u Italiji iz sličnih razloga, a kakva će mu sudbina biti u ostatku EU, za sada nije poznato. Isto tako smo nedavno svjedočili o enormnoj kazni EU regulatora Facebooku, zbog nepoštivanja pravilnika o spremanju osobnih podataka EU korisnika na serverima lociranim unutar EU.

Hoće li Google u neko dogledno vrijeme dodatno poraditi na zahtjevima koje pred njega stavljaju EU regulatorna tijela, te sukladno njima lansirati Bard, ostaje za vidjeti. S druge strane, ukoliko još neka EU članica postupi kao Italija u slučaju ChatGPT-a, izvjesno je da će implementacija AI alata općenito, u EU kasniti za ostatkom svijeta.

Iako je posve jasno da Big Tech korporacije poput Googlea, Facebooka i Amazona prikupljaju i preprodaju privatne podatke svojih korisnika, EU ima najstrožu regulativu na tom području, što se u nekim slučajevima očito može pokazati kontraproduktivnim.