Aplikacije

Google prisiljen obrisati podatke prikupljene putem Chromea u Incognito načinu

Ako koristite Chrome i njegov Incognito način, za kojeg ste cijelo vrijeme mislili da je „privatan“, kao što ga je Google deklarirao, cijelo vrijeme ste bili u krivu. Sud u Kaliforniji presudio je da Google mora izbrisati više od milijardu različitih tipova podataka koje je prikupio putem Incognito načina, što jednostavno nije smio.

Incognito način, barem prema Googleu, podrazumijeva surfanje i pretraživanje interneta bez prikupljanja podataka o korisniku i pohranjivanja cookija, no ispostavilo se da kalifornijski federalni sud u San Franciscu to ne percipira na isti način. Stoga je Googleu naredio brisanje svih prikupljenih podataka prikupljenih putem ove opcije na njegovom web pregledniku. Ukratko, afera je izbila zbog otkrića da je Google ovakvim načinom rada korisnike doveo u zabludu.

U Googleu navode da nikad nisu koristili podatke prikupljene u Incognito načinu, no malo tko u to može povjerovati, budući da je samo deklariranje ovakvog načina pregledavanja interneta u startu bila obmana.

Povezano: SAD tuže Apple za monopol na tržištu pametnih telefona. No je li on isključivi krivac?

Sukladno odluci suda, Google se pokorio i najavio da će spomenutu hrpu podataka obrisati i da ih neće prikupljati najmanje sljedećih pet godina.

Podsjetimo, Google podatke o ponašanju korisnika na internetu prikuplja, ne zato da bi vas špijunirao i pratio koje sve nepodopštine posjećujete, već isključivo u svrhu poboljšanja platforme za plasiranje ciljanih oglasa.

Izvor