Apple Android Windows Phone Windows 8 Windows

Google ukida podršku za MS Exchange ActiveSync

BrokenGmail


Google je danas na službenom blogu objavio kako u sklopu "zimskog čišćenja" od 30. siječnja sljedeće godine ukida servis Google Sync, koji je putem Microsoft Exchange ActiveSync protokola služio za sinkronizaciju e-mailova, kalendara i kontakata među različitim platformama. Ova promjena neće imati utjecaja na postojeće račune koji su već u upotrebi, već se odnosi isključivo na nove. Usluga će također ostati dostupna svim Google Apps korisnicima.

Google umjesto MS Exchangea nudi IMAP, CalDAV i CardDAV protokole koji su već podržani na iOS i Android platformama. Drugim riječima, Gmail kontakte, mailove i kalendar moći ćete bez problema sinkronizirati na Android i iOS uređajima, ali ne i na Windows Phone i Windows 8 uređajima, gdje ćete biti osuđeni na web aplikacije. Također, ukida se podrška za Google Sync na Symbian uređajima (Nokia S60), pa ako imate što sinkronizirati, učinite to prije 30. siječnja.

Dakle, Google nam ovim poručuje da od navedenog datuma ne kupujemo nijedan drugi uređaj osim Androida i iPhonea, jer jednostavno nećete moći sinkronizirati svoje Gmail kontakte, mailove i kalendar.
Tko zna, možda ovaj Googleov potez na kraju popularizira Microsoftov novi servis Outlook, koji u startu podržava Exchange ActiveSync kao jedan od najboljih protokola za sinkronizaciju podataka među različitim platformama.

Google je ranije ovog tjedna već najavio kako ne namjerava razvijati aplikacije za Windows Phone dok se ne stvori kritična masa korisnika, no sada se čini da je cijela stvar puno ozbiljnija i da slijedi daljnje zaoštravanje na području suradnje među eko-sustavima.