Google upozorava američku administraciju o sigurnosnim rizicima zbog sankcija Huaweiju

Prema informacijama kojima raspolaže Financial Times, Google je upozorio američku administraciju o riziku kojeg sa sobom nosi zabrana prodaje američkih proizvoda Huaweiju, pritom se direktno osvrćući na vlastite.

Prema ovom izvještaju, Google tvrdi da bi uskraćivanje prodaje Android licenci Huaweiju, odnosno nedostupnost Googleovih aplikacija i nemogućnost automatskih nadogradnji prisililo Huawei na izgradnju vlastitog operativnog sustava, kojeg je ovaj inače već najavio.

Prema svemu sudeći, to bi bio „forkani“ Android, odnosno goli AOSP uz dodatak Huaweijevog softvera, no kao takav bi predstavljao veliku sigurnosnu prijetnju čak i američkoj nacionalnoj sigurnosti, navode u Googleu.

Iako se u izvještaju ne spominje na koji bi konkretan način ova situacija predstavljala prijetnju, The Verge navodi mogući scenarij, koji zapravo ima smisla.

Recimo da Huawei forka Android u smislu da na temelju AOSP-a kreira njegovu vlastitu verziju koja više neće sadržavati Google aplikacije, a među njima ni Google Play Protect, softver koji automatski skenira malware, viruse i općenito sigurnosne prijetnje. Uređaji s ovim servisom su prilično sigurni jer su aplikacije pod povećalom, odnosno pod permanentnom kontrolom od strane Googlea.

Ako se Huaweijev forkani Android počne prodavati globalno, u Googleu navode da će stupanj njegove sigurnosti biti znatno manji, odnosno da će takvi uređaji biti lakše hakirani. Huaweijevi uređaji u SAD praktički se više ni ne prodaju, čime je Trumpova administracija pod izlikom špijunaže postigla određene političke ciljeve, no sada se ispostavlja da nije otklonila sigurnosnu prijetnju koja zapravo nema veze s tobožnjom špijunažom.

Prema ovom scenariju, ako netko iz SAD slučajno ili namjerno pošalje osjetljivu informaciju nekome u izvan SAD, bez obzira na sigurnost s američke strane, forkani bi Huawei Android izvan SAD zbog eventualnog malwarea automatski mogao pročitati tu povjerljivu informaciju. S obzirom na količinu podataka koji svakodnevno prolaze putem mobitela u oba smjera, američka sigurnost je kompromitirana, zaključuje The Verge.

Čak i da Google u ovoj priči navodi vodu na svoj mlin, što je logično za očekivati, činjenica je da već sada mnoge američke tvrtke bilježe gubitke zbog najavljenih sankcija kompaniji veličine Huaweija.

Prema Bloombergu, Huawei u ovom trenutku ne pregovara izravno s vladom SAD-a, već je taj dio posla prepustio Googleu, koji bi Trumpovoj administraciji trebao objasniti sve rizike i moguće posljedice naprasnog prekida suradnje s Huaweijem, bez obzira na trgovinski rat carinama i tarifama koji je u tijeku.

Kako će priča na kraju završiti, vidjet ćemo uskoro. Naime, za 25.06. zakazani su novi pregovori američke i kineske vlade o trgovinskom sporazumu, a istek tromjesečne odgode primjene sankcija istječe 19.08.

Financial Times

The Verge

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT