Apple

Gurman: iOS 18 će AI alate koristiti isključivo offline

Iako je sada već prilično izvjesno da će iOS 18 donijeti toliko iščekivane AI alate na iPhone, glasine i špekulacije koje su do sada kružile o tome, često se proturječne. Čini se da ni najbolji poznavatelji Appleovih ranih planova nisu sasvim sigurni u kakvom će obliku umjetna inteligencija na ovim uređajima zaživjeti.

Povezano: Popis iPhonea koji će dobiti nadogradnju na iOS 18

U svom najnovijem članku, Mark Gurman iz Bloomberga sada kaže da će AI alati iPhoneu biti lokalnog karaktera. U prijevodu, sve što se tiče umjetne inteligencije, bit će ugrađeno u uređaj, dakle neće raditi preko interneta kao što je slučaj s npr. Samsungovom Galaxy S24 serijom.

Kao razlog za ovakav pristup, Gurman navodi Appleovu brigu za privatnost korisnika, no upitno je kako će LLM (Large Language Model) alati, ukoliko budu sadržani, funkcionirati i konkurirati bez izravnog pristupa moćnim cloud računalima.

Povezano: iPhone 16: procurile informacije o kapacitetima baterija svih modela

U međuvremenu su se pojavile špekulacije da će Apple za ovu domenu umjetne inteligencije možda posuditi ChatGPT ili Googleov Gemini, no oni neće raditi bez pristupa puno širem spektru informacija koje se inače nalaze online.

Hoće li Apple po ovom pitanju na koncu izvesti nekakvu kombinaciju, ostaje za vidjeti. U svakom slučaju, mnogi analitičari, uključujući i spomenutog Gurmana, već neko vrijeme sugeriraju da će iOS 18 biti jedna od najvećih nadogradnji u povijesti iOS-a.