Biznis

HMD pokreće vlastiti brand mobitela. Ugovor s Nokijom ističe za tri godine

HMD, kompanija koja od 2016. godine proizvodi mobitele pod imenom Nokia, planira predstaviti i vlastiti brand, najavio je Jean-Francois Baril, izvršni direktor i predsjednik uprave na svom LinekdIn profilu, prenosi Nokiamob.net. Baril navodi da je HMD „najbrže rastući proizvođač 5G uređaja u proteklih 12 mjeseci“ te lider u održivosti i „propravljivosti“.

Kompanija je spremna „ući na tržište kao potpuno neovisna te stvoriti novi svijet telekomunikacija fokusiranih na potrebe korisnika“ dodao je Baril. HMD se inače hvali da je „jedna od najvećih smartphone kompanija u Europi“ te da će uskoro lansirati „visokokvalitetne i pristupačne uređaje na globalnom tržištu“

Povezano: Kako je Nokia umrla dvaput i zašto se neće vratiti

O izjavama šefa HMD-a sada bismo mogli raspravljati i pritom se dobro zabaviti, no pokretanje potpuno novog branda mobilnih telefona u današnjem zasićenom i opadajućem tržištu, prilično je rizičan potez, posebice ako u vidu imamo činjenicu da spomenuta kompanija u osam godina nije postigla značajniji uspjeh s jednim od najvećih imena mobilne industrije ikad, već upravo suprotno.

HMD se očito priprema za 2026. godinu, kad mu ističe ugovor s Nokijom, te će nakon toga vjerojatno pokušati nastaviti poslovanje. Što će tada biti s Nokia brandom u svijetu mobilnih uređaja, za sada je nezahvalno nagađati, no postoji mogućnost da ga otkupi neka druga kompanija.