Hoće li 5G mreže u Americi kontrolirati država?

Američki National Security Council izašao je s idejom da se u ovoj zemlji izgradi samo jedna 5G mreža i da potpadne pod državnu kontrolu, tj. da se nacionalizira. Kao razlog za ovakav prijedlog navodi se potreba za zaštitom nacionalne infrastrukture od sigurnosnih prijetnji izvana i sustizanja tempa razvoja mobilnih mreža koje diktira Kina.

Postojeći operateri ipak ne bi ostali potpuno izuzeti, već bi tu državnu infrastrukturu unajmljivali te svojim korisnicima nudili usluge kao i do sada. Iako na ovakav način zapravo funkcionira određeni broj europskih fiksnih operatera, u slučaju mobilne mreže kakva je 5G, izostali bi mnogi aspekti tržišnog natjecanja.

Šef FCC-a Ajit Pai ovome se usprotivio i pitanje je kako će priča na kraju završiti, no ostaje gorak okus u ustima zbog činjenice da u najliberalnijoj zemlji na svijetu razmišljaju o – nacionalizaciji. No, ako brzinski pogledamo događaje u zadnjih nekoliko godina, ovakav potez uopće ne čudi.

Nakon nedavne epizode s ukidanjem Net neutralityja, baš smo se zapitali što je sljedeće, i eto, nismo morali dugo čekati. Iako se radi tek o prijedlogu, a implementacija mreža pete generacije još uvijek daleko od realizacije, nije teško zaključiti da je ovo samo karika u lancu koja vodi ka dodatnom ukidanju sloboda u svrhu povećanja kontrole.

Jer kako drukčije objasniti činjenicu da najbogatija i ekonomski najslobodnija zemlja svijeta, koja na svakom koraku propagira liberalno tržište, razmišlja o nacionalizaciji komunikacijske infrastrukture? Jer komunikaciju je lakše kontrolirati ako posjeduješ infrastrukturu, tj. da ne moraš raditi opsežan posao i trošiti resurse na ubacivanje agenata u Google, Apple itd.

Možda kineski partijski kapitalizam ipak nije toliko loš?

Svemu kumuje i fama o lažnim vijestima, zbog koje se pišu novi rigorozni zakoni, jer je postalo očito da se zbog prirode interneta javno mnijenje više ne može kontrolirati isključivo kroz mainstream medije kao prije. Upravo zato je možda važno da internet, koji predstavlja sadašnjost i budućnost u svijetu komunikacija, potpadne pod strogu kontrolu države.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]