Horor: BlackBerry se vraća s fizičkom QWERTY tipkovnicomSjeća li se tko još BlackBerryja? Kanadska tvrtka RIM (Research In Motion) je prije otprilike dvije dekade počela proizvoditi smartfone s fizičkom QWERTY tipkovnicom koji su u to doba bili ozbiljna alternativa tadašnjim uređajima s alfanumeričkim fizičkim tipkovnicama.

BlackBerry je naglo postigao veliki uspjeh i postao sinonim za smartfone namijenjene poslovnim korisnicima, mahom onima stalno vezanim uz svoje e-mail račune. Godine su prolazile, uspjesi su se redali, no onda je odjednom stigao iPhone koji je promijenio sve. Istini za volju, otprilike u isto doba pojavili su se i Androidi, dakle uređaji koji su donijeli virtualnu tipkovnicu na zaslonima i polako je uveli kao standard, što je BlackBerryjevu fizičku tipkovnicu u velikoj mjeri zasjenilo.

Naravno, nakon toga je stiglo doba kad su svi, pa čak i sam RIM htjeli kopirati iPhone, no tu su se spotakli i zadobili ozbiljne ozljede od kojih se nikad nisu oporavili. BlackBerry je umjesto svog OS-a počeo koristiti Android, no ni to mu nije pomoglo pa je RIM ime „BlackBerry“ prodao kineskom TCL-u, koji je još neko vrijeme proizvodio uređaje s fizičkom tipkovnicom, ali s obzirom na prodajne rezultate, kupci su bili isključivo samo nostalgičari. S obzirom da takvih na tržištu baš nema puno, novi BlackBerry je bio unaprijed osuđen na propast.

E sad, u novom desetljeću, i to u novim ludim dvadesetima, nekome je palo na pamet da bi BlackBerry s fizičkom tipkovnicom ponovo mogao zaintrigirati kupce. Taj netko je izvjesni Onward Mobility tvrtka iz Texasa, koja će od TCL-a otkupiti prava i ponovo početi proizvoditi – BlackBerryje s fizičkom tipkovnicom. Kompanija napominje da će novi BlackBerryji imati ultimativni hardver s podrškom za 5G te da će biti namijenjeni tržištu Sjeverne Amerike i Europe.

Sami uređaji će se, naravno, sklapati u kineskom Foxconnu, no prema riječima izvršnog direktora kompanije, krajnji cilj je započeti proizvodnju ovih uređaja na američkom tlu. Onward Mobilityju želimo svaku sreću u njihovom naumu, ali već sada se usudimo reći da naslućujemo još jednu u nizu blamaža. Živi bili pa vidjeli.