Horor: BlackBerry se vraća s fizičkom QWERTY tipkovnicom

Sjeća li se tko još BlackBerryja? Kanadska tvrtka RIM (Research In Motion) je prije otprilike dvije dekade počela proizvoditi smartfone s fizičkom QWERTY tipkovnicom koji su u to doba bili ozbiljna alternativa tadašnjim uređajima s alfanumeričkim fizičkim tipkovnicama.

BlackBerry je naglo postigao veliki uspjeh i postao sinonim za smartfone namijenjene poslovnim korisnicima, mahom onima stalno vezanim uz svoje e-mail račune. Godine su prolazile, uspjesi su se redali, no onda je odjednom stigao iPhone koji je promijenio sve. Istini za volju, otprilike u isto doba pojavili su se i Androidi, dakle uređaji koji su donijeli virtualnu tipkovnicu na zaslonima i polako je uveli kao standard, što je BlackBerryjevu fizičku tipkovnicu u velikoj mjeri zasjenilo.

Naravno, nakon toga je stiglo doba kad su svi, pa čak i sam RIM htjeli kopirati iPhone, no tu su se spotakli i zadobili ozbiljne ozljede od kojih se nikad nisu oporavili. BlackBerry je umjesto svog OS-a počeo koristiti Android, no ni to mu nije pomoglo pa je RIM ime „BlackBerry“ prodao kineskom TCL-u, koji je još neko vrijeme proizvodio uređaje s fizičkom tipkovnicom, ali s obzirom na prodajne rezultate, kupci su bili isključivo samo nostalgičari. S obzirom da takvih na tržištu baš nema puno, novi BlackBerry je bio unaprijed osuđen na propast.

E sad, u novom desetljeću, i to u novim ludim dvadesetima, nekome je palo na pamet da bi BlackBerry s fizičkom tipkovnicom ponovo mogao zaintrigirati kupce. Taj netko je izvjesni Onward Mobility tvrtka iz Texasa, koja će od TCL-a otkupiti prava i ponovo početi proizvoditi – BlackBerryje s fizičkom tipkovnicom. Kompanija napominje da će novi BlackBerryji imati ultimativni hardver s podrškom za 5G te da će biti namijenjeni tržištu Sjeverne Amerike i Europe.

Sami uređaji će se, naravno, sklapati u kineskom Foxconnu, no prema riječima izvršnog direktora kompanije, krajnji cilj je započeti proizvodnju ovih uređaja na američkom tlu. Onward Mobilityju želimo svaku sreću u njihovom naumu, ali već sada se usudimo reći da naslućujemo još jednu u nizu blamaža. Živi bili pa vidjeli.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT