Hrvatski Telekom proširio 5G mrežu na još osam gradova

Mjesec dana od puštanja u rad prve komercijalne 5G mreže u pet gradova (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Samobor), Hrvatski Telekom je u komercijalni rad pustio 5G mrežu u još osam gradova: Đakovu, Našicama, Požegi, Varaždinu, Vinkovcima, Virovitici, Vukovaru i Županji. Time je 5G mreža trenutno dostupna u 14 gradova te pokriva milijun stanovnika Hrvatske, navode u Hrvatskom Telekomu

„5G mrežu želimo učiniti dostupnom u svim dijelovima Hrvatske. Upravo zbog toga smo novi 5G iskorak napravili u sedam slavonskih gradova i Varaždinu. 5G je nova inovacijska platforma koja će omogućiti punu digitalizaciju u području proizvodnje, logistike i poljoprivrede te omogućiti daljnji razvoj digitalnih usluga za javnu upravu i zdravstvo“, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

5G mreža Hrvatskog Telekoma trenutno djeluje na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava upotrebu postojećih frekvencija (2,1 Ghz) na kojima inače radi 4G mreža, za 5G i brzu implementaciju 5G mreže, te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama.

Napomenimo i to da će tzv. standalone 5G mreža na 3,5 Ghz spektru biti puštena u rad tek nakon provedenog natječaja i dodjeljivanja koncesija, što bi se moglo ostvariti sredinom sljedeće godine.

Hrvatski Telekom svim svojim korisnicima u pojedinim tarifama u razdoblju do 30. lipnja 2021. godine, bez dodatnih troškova, nudi mogućnost korištenja 5G mreže za što je potrebno nalaziti se na području pokrivenosti 5G mrežom i imati 5G kompatibilan uređaj, a više informacija dostupno je na https://www.hrvatskitelekom.hr/5g.

Sukladno ovome, HT je ažurirao i kartu pokrivenosti 5G mrežom.

Ukoliko još niste, pročitajte i naše iskustvo s testiranjem HT-ove 5G mreže u Splitu.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT