Testirali smo HT-ovu 5G mrežu. Evo kakve su brzine i pokrivenost u Splitu

Hrvatski Telekom nedavno je objavio kako je u komercijalni rad pustio 5G mrežu, i to na području Zagreba, Samobora, Osijeka, Rijeke i Splita. Kao uvjet za spajanje na 5G mrežu bio je, naravno, uređaj koji podržava 5G, kao i da ste privatni (ne i poslovni) korisnik HT-a, i to samo u odabranim tarifama.

Nakon same objave, ispostavilo se da 5G ne radi na uređajima koji nisu kupljeni od HT-a, što su na društvenim mrežama objavili nakon pritužbi korisnika, te nam naknadno poslali objavu u kojoj pojašnjavaju da su kriteriji ipak malo kompleksniji.

No ipak, danas se dogodilo čudo. Naime 5G HT-a je proradio na našem testnom Huaweiju Mate 40 Pro. Ne samo da ovaj uređaj nije kupljen u HT-u, već još uvijek uopće nije u prodaji. Kojom magijom se Mate spojio na 5G mrežu u Splitu, ne znamo, no svakako smo zadovoljni činjenicom što smo ju napokon mogli isprobati.

HT je u međuvremenu ažurirao i kartu pokrivenosti, tako da je vrlo dobar dio Splita pokriven 5G signalom, u što sam se i sam uvjerio. Međutim, brzina nije onakva kakvu sam očekivao. To je u jednu ruku i razumljivo, budući da ova 5G mreža nije „standalone“, već radi putem DSS protokola, što znači da se dijelom oslanja na LTE infrastrukturu. S njom dijeli i frekvencijski spektar od 2,1 Ghz, a onu na 3,5 GHz ćemo morati pričekati do sljedeće godine kad Vlada raspiše natječaj i dodijeli koncesije.

Da ne bude zabune, ovo jest 5G mreža, a ne „zamaskirani“ 4G, što je američki operater AT&T bio podvalio svojim korisnicima, i vjerujemo da će se sljedećih mjeseci brzina povećati. Uostalom, na isti način radi A1 5G mreža, koju smo lani imali prilike testirati, ali tada na vrlo ograničenom području u Zagrebu.

Što se brzina tiče, iz screenshotova možete vidjeti da se brzina downloada kreće između 50 i 200 Mbps, a na određenim mjestima čak i nešto više. Kad je konkretno Split u pitanju, najbolje je pokriven istočni dio grada, odnosno tamo sam uspio postići najviše brzine, tj. ove preko 200 Mbps. Možda malo morbidno, ali najveću brzinu sam izmjerio na parkiralištu Plodina, točno nasuprot groblja Lovrinac. Konkretno, 260 Mbps.

Za ovo imamo logično objašnjenje, budući da se taj dio Splita nalazi na cca 170 metara nadmorske visine, pa je HT tu postavio bazne stanice da pokriju što šire područje. U zapadnom dijelu grada, kao i u samom centru, lutrija je bila postići brzine veće od 100 Mbps, no tamo i na 4G možete postići preko 200.

Bilo kako bilo, treba biti fer i ne previše strog, budući da se radi o samim počecima gradnje 5G mreže, zato vjerujemo da će u nadolazećim mjesecima situacija biti neusporedivo bolja. Isto tako čekamo da 5G mrežu u komercijalni rad pusti i drugi operater – A1 Hrvatska, dok je Tele2 5G planirao za sljedeću godinu, odnosno vjerojatno je neće ni puštati u rad dok se ne dodijele koncesije.

I na kraju mali dodatak za zavjeraše i ravnozemljaše. Prilikom testiranja sam se još jednom zarazio koronom iako mi nije istekao tromjesečni imunitet, a galebovi i golubovi su padali kao mušice kad ih se pospreja insekticidom. Pravi apokalitpični prizor. Navodno se putem 5G mreže ljudima skenira mozak, jer mi se iz nekog razloga u jednom trenutku ukazao Bill Gates. Kako bih pobjegao od čipiranja, odjahao sam u legendu.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT