HT o svojoj 5G mreži: “Radit će vam jedino ako ste mobitel kupili kod nas” [Dopunjeno: stigao odgovor HT-a)

Hrvatski Telekom je jučer urbi et orbi objavio kako je u komercijalni rad pustio svoju 5G mrežu. Kad su nam poslali PR objavu, vijest smo s velikom radošću objavili trenutno. Kao i svaki tech entuzijast, odmah sam se upustio u traženje 5G signala po Splitu, budući da je u objavi ovaj grad označen kao „pokriven“.

U međuvremenu sam na karti pokrivenosti vidio da to baš i nije tako. Naime, nijedan od nabrojanih gradova nisu pokriveni u cijelosti, što je vidljivo iz karte pokrivenosti do koje smo došli nešto kasnije.

S obzirom da je po pitanju pokrivenosti sama PR objava bila kontradiktorna, na Twitteru sam HT-u počeo postavljati pitanja. Da, iz PR službe koja nam inače šalje objave, nikad nismo dobili nikakav odgovor pa zbog toga posežemo za alternativnim kanalima komunikacije.

Nakon jučerašnjeg neuspješnog traženja 5G signala po Splitu, uputio sam još nekoliko pitanja HT-ovoj Twitter ekipi, no konkretnog odgovara nije bilo. Papagajski su ponavljali generičke PR odgovore kako trebam biti u zoni pokrivenosti, koristiti 5G uređaj i odgovarajuću tarifu.

Uz višekratna objašnjenja da su svi kriteriji ispunjeni, dakle koristim Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, HT-ovu Unlimited tarifu i traženje 5G mreže sam isprobao na više od 10 lokacija koje su na karti označene kao pokrivene, 5G signalu ni traga.

Da stvar bude još gora, svaki put sam pokušao i ručno pronaći mrežu, no nje nigdje i ni u jednom trenutku nije bilo.

Nakon današnjeg ponovnog postavljanja pitanju HT-ovim tviterašima, u dva navrata je stigao odgovor koji ni u snu nisam mogao očekivati:

Da, HT-ova Twitter ekipa mi je nakon dva dana vozanja odgovorila da postoji još jedan uvjet, a to je da uređaj mora biti kupljen kod njih. Dakle ne kod drugog operatera niti u slobodnoj prodaji. Ovo prvo čak i mogu razumjeti, iako nema apsolutno nikakvog smisla, kao što ga je i zaključavanje, odnosno kodiranje mobitela na vlastitu mrežu vremenom izgubilo. Potonje, pak, ne samo da postavlja niz pitanja, nego svakom normalnom diže živac, a nekima i utječe i na povišen hormon štitnjače.

Tko zna? Možda je nekom menadžeru palo na pamet da će ovako prodati više uređaja, a možda je kapacitet te nove mreže toliko mizeran da se boje da će se urušiti kad bi joj svi koji imaju 5G mobitele pristupili.

Naime, za razliku od vremena kad je uvedena 4G mreža, mobitela koji bi ju podržavali još nije bilo pa smo ju testirali putem posebnih modema na laptopima. Ovoga puta su proizvođači preduhitrili operatere i mobitele s 5G podrškom ponudili čitavu godinu prje nego što su puštene u komercijalnu upotrebu.

Treća teorija koja mi pada na pamet je koordinacija s Appleom, budući da se puštanje u rad 5G mreže točno poklapa s početkom prodaje iPhonea 12 – prvog iPhonea s podrškom za 5G.

No sve ove teorije padaju u vodu, budući da kad se mreže na mobitelu traži ručno, on izlista sve dostupne, no od HT-ovog 5G ni traga. Moguće da ju u Splitu još i nisu pustili u pogon, već samo u Zagrebu ili nekom drugom gradu, odakle imamo dokaze da se mobiteli spajaju na 5G, no nemamo info jesu li konkretni uređaji kupljeni u HT-ovim pretplatničkim tarifama.

Bilo kako bilo, u sljedećih nekoliko dana, i ova situacija će se iskristalizirati, nakon čega ćemo doznati što je zapravo posrijedi. Je li zakazala mreža, PR služba ili je ova nevjerojatna objava na Twitteru zaista istinita. Ukoliko jest, postavlja se pitanje zašto HT na službenim stranicama nije objavio konkretnu informaciju, već je ona isplivala na površinu tek nakon javnog linča.

Dopuna (30.10.2020. 21:15)

U međuvremenu je stigla i reakcija Hrvatskog telekoma koju prenosimo u cijelosti:

U svijetu postoje različiti 5G standardi i samim time potrebna je prilagodba hardwarea i softwarea mobilnog uređaja od strane proizvođača, kako bi proizvod radio na primijenjenom standardu (trenutno se u Hrvatskoj radi o DSS tehnologiji koja omogućava korištenje postojećih frekvencija za 5G tehnologiju te dinamičko dijeljenje frekvencijskih resursa između 5G i 4G tehnologije, dok će 5G na 3,5 GHz biti dostupan kada HAKOM dodijeli taj frekvencijski spektar).

U Hrvatskom Telekomu možemo jamčiti kako 5G mreža trenutno funkcionira kod uređaja kupljenih u HT prodajnim kanalima jer je njihov hardware/software prilagođen našoj mreži od strane proizvođača.

Uređaji istog komercijalnog naziva, npr. Samsung S20, ne moraju biti isti na svim tržištima, već se treba obratiti pozornost na produkt kod. Za Samsung S20 5G i Note20 5G seriju uređaja software za uređaje kupljene izvan ponude operatora očekuje se iza 23.11.2020 te će podržavati 5G mrežu HT-a, ali samo za uređaja sa CRO/SLO varijantom softwarea (varijantu možete provjeriti na telefonu: Postavke-O telefonu-Podaci o SW- i na tabu potražite Davatelj usluge SW inačice).

Kod drugih proizvođača, ako hardvare i softver zadovoljavaju standardne Europske unije i dovršeno je testiranje proizvođača a operatorima, po spajanju uređaja na internet doći će do prepoznavanja SIM kartice operatera i prilagoditi će se softwarea uređaja za one usluge za koje je dobavljač uređaja razvio software zajedno s operaterem. Također podsjećamo da je važno paziti na produkt kodove uređaja jer komercijalno ime ne određuje i točnu specifikaciju uređaja.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT