Huawei FreeBuds 4i: pristupačne ANC bežične slušalice - RecenzijaTržište smartfona je popraćeo velikom ponudom dodatne opreme, a u posljednje vrijeme njime dominiraju bežične slušalice. Konkurencija je velika, a svaki proizvođač mobilnih uređaja koji imalo drži do sebe upustio se u kreiranje ovih proizvoda različitog cjenovnog ranga. Huawei nam je na test poslao svoje FreeBuds 4i bežične slušalice koje dolaze kao svojevrsni nastavak FreeBuds 3i, a donose poboljšanu ANC tehnologiju, odnosno aktivno otklanjanje buke, kao i osjetno bolji zvuk zahvaljujući 10 mm zvučnicima. Pored dobrog zvuka, Huawei obećava do impresivnih 10 sati slušanja glazbe na jednom punjenju 55 mAh baterije u slušalici, odnosno do 7 sati s uključenim otklanjanjem pozadinske buke. Kućište za spremanje i punjenje slušalica izrađeno je od sjajućeg polikarbonata koji ne ostavlja poseban premium dojam, no lijepog je dizajna i ima bateriju od 215 mAh koja se može puniti putem USB-C priključka.

FreeBuds su predstavljene ne tako davno, 31. ožujka, a slušalice po cijeni pripadaju u klasu cijenom pristupačnih, koje bi mogle zainteresirati i vlasnike drugih smartfona, dakle ne samo onih s Huawei logom.Osnovne hardverske specifikacije slušalica:

Dimenzije: 37,5 mm x 23,9 mm x 21 mm

Dimenzije kućišta: 48,0 mm x 61,8 mm x 27,5 mm

Masa: 5,5 g po slušalici | Kutija od 36,5 g

Baterija: slušalica od 55 mAh, futrola od 215 mAh

Audio: 10 mm pokretački program

Značajke: Otkazivanje zvuka zvuka, kontrole na dodir

Povezivost: BT 5.2

Boja: bijela, crvena, crna

Cijena: 600 kn

 

RaspakiranjePakiranje je prilično malo, iste veličine kao i pakiranje slušalica koje često koristim u posljednje vrijeme, Nokia Power Earbuds Lite. Na pakiranju je prikazana fotografija kućišta i slušalice u boji proizvoda (bravo Huawei) te osnovnim podacima na poleđini. U pakiranju su kućište za punjenje sa slušalicama unutar njega, tri veličine silikonskih vrhova za uši, USB-C kabel za punjenje kučišta i na dnu manja kutija s jednostavnim vodičem za brzo postavljanje, sigurnosne informacije i jamstveni list.Samo kućište je u obliku lijepog oblutka koji biste pokupili na plaži i ponijeli kući sa sobom. Stražnja strana kućišta je ravna, ali se ne nadajte bežićnom punjenju, jer to u ovom cjenovnom razredu i nije uobičajeno. S desne strane nalazi se fizički gumb za pokretanje načina otkrivanja BT slušalica (2-sekundni pritisak) i vraćanje na tvorničke postavke (pritisnite 10 sekundi), a po sredini prednje strane ispod Huawei loga nalazi se višebojna LED lampica za obavijesti. Na dnu se nalazi USB-C priključak za punjenje.Kućište je prilično malih dimenzija te je zahvaljujući tome ugodno za nošenje. Međutim, mana manjeg kućišta je njegova manja baterija, pa FreeBuds 4i donosi "samo" 215 mAh za dodatna punjenja. Meni je bilo potrebno manje od 30 minuta da bi se samo kućište u potpunosti napunilo.

Manja mana je da se vrata kućišta se ne mogu držati otvorena cijelo vrijeme kada je ono polegnuto, ali s razlogom, budući da se kada ih otvorite, slušalice se iznimno brzo povežu s uparenim Huawei uređajem koji ima EMUI 10 ili noviju verziju softvera, ali i bilo kojim drugim uređajem (na primjer Nokia 8.3 5G) ako je prethodno bio uparen s njima. Samo uparivanje traje jako kratko.

Premda je dizajn kućišta dosta moderan, ne sviđa mi se sjajni završetak plastike jer ostavlja osjećaj korištenja jeftinijih slušalica i usput je magnet za prašinu. Vrata kućišta nisu najčvršća, ali nisu ni pretjerano klimava te imaju magnetsku bravu koja služi kao prekidač za uključivanje/isključivanje slušalica. 

Bežične Bluetooth slušalicePupoljci imaju dizajn poput popularnih Airpod slušalica. Dok je sami zvučnik u uhu, dio s mikrofonima za poništavanje buke kao i konektorima za punjenje je smješten u vanjskom dijelu koji viri iz uha. Slušalice su prilično lagane i ugodne za nošenje čak i na dulje vrijeme. Premda ne ostavljaju osjećaj da su čvrsto uglavljene u ušni kanal, pokušao sam trčati s njima i ako ste odabrali silikonske nastavke odgovarajuće veličine, neće vam ispasti iz ušiju. Meni odgovaraju M nastavci s kojima slušalice dolaze, no preporuka je testirati sve nastavke pa vidjeti koji vam najbolje odgovaraju.Na samim slušalicama ne postoje fizičke tipke, samo nekoliko perforacija za mikrofone koji imaju veliku ulogu u aktivnom otklanjanju buke, magnet na dnu za prihvaćanje slušalica u kućište i njihovo punjenje te oznaka za lijevu ili desnu slušalicu.Upravljanje je jednostavno i vrši se preko kapacitivnog senzora u gornjem vanjskom dijelu slušalice. Morate pritisnuti dva puta da biste pokrenuli ili zaustavili glazbu, a iste kontrole vrijede za prihvaćanje ili odbijanje poziva. Duljim pritiskom aktivira se način Aktivno poništavanje buke, Awareness, što bi značilo da otklanjanje buke ne radi i normalan način s aktiviranim ANC-om. Na Huawei Community forumu možete pronaći članak koji objašnjava kako ANC radi.Nažalost, najveća mana slušalica je što nemaju mogućnost kontrole glasnoće ili mijenjanja glazbe. Doduše, unutar Huawei AI Life aplikacije je moguće dodijeliti gestu za mijenjanje glazbe na pojedinoj slušalici, ali to znači da morate žrtvovati mogućnost pauziranja glazbe na jednoj slušalici. Kako su slušalice već dobile dvije verzije softvera, možda će jedno od sljedećih ažuriranja riješiti taj problem.

Informacije radi, trenutna verzija softvera je 1.9.0.152, a preuzima se ili putem AI aplikacije, ili u BT postavkama Huawei uređaja.

Uparivanje i kvaliteta zvuka

columns="4"

Uparivanje s uređajima Nokijom 8.3 5G i Huawei P30 Pro je brzo. Trebate samo otvoriti kućište, pritisnuti fizički gumb s desne strane dvije sekunde (mora svijetliti bijelo svjetlo za obavijesti) i slušalice će se pojaviti u postavkama BT veze na smartfonu.

Na Huawei uređajima koji imaju EMUI 10 softver, pojavljuje se ikona odmah po otvaranju kućišta, a tu možete vidjeti informacije o razini baterije kućišta i slušalica, ili pak podesiti osnovne postavke slušalica. Više opcija nudi AI Life aplikacija putem koje se mogu namiještati prečaci za dva načina kontrole, tapkanje dva puta ili dugo držanje.

Zvuk FreeBuds 4i izvrsne je kvalitete. Možete uživati u slušanju glazbe s dubokim tonovima ili pak primijetiti svaki manji detalj klasične skladbe. Tijekom gledanja filmova ili videa putem YouTube-a nisam primijetio problem s latencijom, odnosno kašnjenjem zvuka, dakle prijenos je instantan. Međutim, Huawei ipak priznaje da postoji problem latencije kod igranja igara zbog čega je napravio softversku opciju niske latencije kod prijenosa zvuka, no za ove slušalice je to moguće iskoristiti tek s EMUI 11 softverom pa ako želite koristiti FreeBuds 4i za igranje, pričekajte posljednju verziju softvera ili kupite noviji Huawei uređaj koji dolazi s EMUI 11.

Opcija ANC-a ili aktivnog poništavanja pozadinske buke uklanja većinu dubljeg zvuka i malo srednjeg tona, što znači da nećete čuti brujanje računalnog ventilatora ili puhanje zraka iz klima uređaja. Smanjit će se i neki glasniji zvukovi, ali ne očekujte potpunu tišinu. Još uvijek možete čuti kako dišete ili druge. Posljednjom softverskom nadogradnjom kvaliteta ANC-a je osjetno poboljšana pa je razina otklona buke veća. Na tu razinu uvelike utječu pravilno odabrani silikonski nastavci za uši pa odaberite one koji vam najbolje sjedaju.

U slučaju da trebate biti svjesni zvukova okoline, postoji Awareness opcija koja pojačava zvukove okoline putem mikrofona na slušalicama, no to baš i nećete poželjeti često koristiti. Možda je jednostavnije samo ukloniti jednu slušalicu prilikom čega se automatski zaustavlja glazba.

I Awareness i ANC brže troše bateriju pa ako ih držite isključenima, trebali biste uživati u zvuku dobre kvalitete do 10 sati. Volio bih da je vrijeme prebacivanja između različitih načina kraće, ali s obzirom na cijenu slušalica dobro je da su uopće tu.FreeBuds 4i bi vam trebale omogućiti pribliižno 6 sati razgovora s jednim punjenjem. Sugovornik mi je rekao da mi glas nije iskrivljen i da je kvaliteta zvuka odlična. Kad sam uključio ANC, primjetna je bila blaga distorzija zvuka, a isti se poboljšao s uključenim načinom Awareness. Posljednja nadogradnja softvera je dodatno poboljšala kvalitetu zvuka pri razgovorima.

ZaključakJedino što mi zasad nedostaje na slušalicama su kontrole glasnoće tona i bolje kontrole glazbe. Doduše, glazba se može kontrolirati putem Huawei Watch GT2 sata uparenim s vašim smartfonom ili vađenjem telefona, ali bilo bi lijepo kad bi iste bile dodane u slušalice.Bežične slušalice su do sada napredovale u dizajnu i kvaliteti reprodukcije zvuka i volim ih nositi više od klasičnih ili većih naglavnih BT slušalica. Dok i dalje postoje određene prednosti klasičnih slušalica, FreeBuds definitivno uštede prostor i sigurni ste da su slušalice uvijek napunjene i spremne za upotrebu. S obzirom da FreeBuds 4i dolaze u obliku vrlo popularnih Apple Airpodsa, mogle bi zainteresirati i one pomodne, ali je najbolja njihova stavka dobra kvaliteta zvuka, vrijeme korištenja na jednom punjenju i ANC tehnologija.

Budući da su FreeBuds dio Huaweijevog ekosustava, možete očekivati najbolji suživot s Huawei uređajima, ali nema problema prilikom korištenja s drugim uređajima ili pametnim televizijama. Da biste dobili više postavki, pametno je instalirati posljednju verziju aplikacija Huawei AI Life koja podržava FreeBuds 4i. Aplikaciju možete preuzeti putem Huawei AppGallery trgovine, a inače je dostupna i u Google Play te App Store trgovinama, što znači da se može koristiti na svim Android i iOS uređajima.